8 zdravih namirnica koje daju osećaj sitosti: Uz njih se manje jede i lakše mršavi
Ova hrana suzbija apetit
Nutricionisti kažu da postoje neke zdrave namirnice koje će učiniti da sitost traje duže, tako da nećete imati potrebu da svaki čas trčite do frižidera.
Kako navode, postoji 8 zdravih namirnica, koje, ako konzumirate, nećete biti brzo gladni.
1. Ljuti začini
Najnovija istraživanja pokazuju da ljuti začini pomažu u smanjenju apetita. Oni koji svom jelu dodaju malo čilija brže će osetiti sitost.
2. Jabuka
Pojedete li jabuku pola sata pre ručka, manje ćete jesti zato što će vas ova voćka napuniti vodom i vlaknima.
3. Supa
Ljudi koji su za ručak najpre jeli supu, smanjili su ukupni unos kalorija od obroka za 20 odsto. Supe su obično niskokalorične i ukusne, a budući da zauzimaju dosta mesta u stomaku, nećete osećati potrebu za mnogo hrane.
4. Jaja
Proteini iz jaja daju osećaj sitosti koj može da potraje nekoliko sati. Istraživanja su pokazala da klasičan doručak koji se sastoji od jaja i slanine najduže održava sitost i smanjuje napade gladi. Posle takvog doručka, tvrde nutricionisti, za ručak i večeru ćemo jesti manje, jer će apetit biti pod kontrolom.
5. Tamna čokolada
Zasitnija je i zato možemo da je pojedemo manje nego mlečne čokolade. Kada osetite potrebu za slatkišima, uzmite red ili dva crne čokolade, savetuju nutricionisti. Pored toga što je pomalo gorka, pa je ne možete pojesti puno, crna čokolada će blagotvorno delovati na krvni pritisak, a ujedno će i štititi srce i mozak.
6. Surutka
Smatra se jednim od najzasitnijih proteina, a oni koji su je pili kažu da su jeli 18 odsto manje narednih par sati u odnosu na ostale namirnice. Možete je dodati u smuti s voćem, pa će biti ukusnija.
7. Orasi
Oni su prirodno rešenje da zaustave glad zbog zasićenih masnih kiselina, proteina i vlakana. Uz orahe ćete duže osećati sitost, a ako ih jedete s voćem i ovsenomk kašom regulisaćete šećer, zbog čega nećete imati potrebu za slatkišima.
8. Ovsena kaša
Ovsena kaša najduže daje osećaj sitosti, pokazala su dosadašnja istraživanja. Bogata je vlaknima, proteinom i beta glukanom. Osim toga, posle nje ćete osećati manju želju za hranom.
(Telegraf.rs)