Prirodni lek protiv upale grla: Sve blagodeti magične žalfije za naš organizam

Ona na organizam deluje kao sedativ, antiseptik i antibiotik

Foto: Pixabay

To koliko je žalfija značajna i lekovita biljka govori podatak da je njeno uzgajanje kroz istoriju bilo zakonski obavezno. Sve do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja i gljivičnih infekcija.

Lekovita dejstva žalfije

Žalfija deluje antiseptično, antimikrobno i spazmolitično. Zahvaljujući svojim moćnim svojstvima ona sprečava razvoj virusa, a primenjuje se čak i u mastima protiv herpesa. Njeno dejstvo na naš organizam je takvo da ona čisti krv a samim tim i različite uzročnike oboljenja.

Delotvorna je i u nezi masne kože, a istovremeno je veoma blaga za lice, što znači da neće izazvati nikakve neželjene reakcije. Pročišćava limfu i čini kožu lepšom i vitalnijom.

Kako se sprema čaj od žalfije?

Ovaj čaj se priprema vrlo jednostavno. U 250 mililitra ključale vode stavite jednu kašičicu sušene žalfije, pa ostavite da se kuva tri do pet minuta. Kada voda proključa, sklonite s vatre i ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim procedite čaj.

Foto: Pixabay

Pije se do tri šoljice dnevno.

Neželjena dejstva

Žalfija može prouzrokovati mučninu, povraćanje i vrtoglavicu. Tujon je neurotoksičan i jedan je od glavnih sastojaka žalfije koji može izazvati konvulzije. Ne smeju je koristiti trudnice, dojilje i epileptičari. Dugotrajna unutrašnja upotreba može dovesti do grčenja mišića.

(Telegraf.rs)