Da li jutarnje trčanje garantuje brži gubitak masnih naslaga? Stručnjak otkriva istinu o mršavljenju

- Da je trčanje tableta, verovatno bi bila najprodavanija pilula na svetu – podseća fitnes trener Nikola Krgić

Foto: Pexels.com

Trčanje je najpopularniji vid fizičke aktivnosti. Ne iziskuje veliko motoričko predznanje, ne košta puno i možete ga upražnjavati bilo gde i u bilo koje doba dana.

Svi znamo koliko je trčanje bitno za kondiciju, ali to nije jedini benefit koji ono donosi. Trčanje popravlja raspoloženje, doprinosi boljem kvalitetu sna, povoljno utiče na zdravlje srca, pluća i kardiovaskularnog sistema...

S obzirom na to da uključuje angažovanje velikog broja mišića, trčanje može da bude dobro i za skidanje kilograma.

Ali, da li je ono magično rešenje za vitku liniju?

Sve češće se govori da trčanjem ujutro na prazan stomak trošimo više kalorija, odnosno “skidamo masti”. Ovo je, nažalost, mit.

Sve studije potvrđuju da nema značajne razlike u gubitku masti ako trčimo rano ujutro ili u toku dana.

Istina, trčanje ujutro je odličan način da započnemo dan i budemo produktivniji, ali ono nema mnogo veze sa ubrzanim topljenjem kasnih naslaga.

Da li bi gojazne osobe uopšte trebalo da trče?

Ukoliko imate višak kilograma, preporuka je da krenete sa kontinuiranom šetnjom u trajanju od pola sata. Sledeći korak neka bude brzi hod, i uz to radite i vežbe snage.

Ako se odmah opredelite za trčanje, trebalo bi da znate da višak kilograma može da utiče na vaš zglobni sistem. Svaki kilogram viška je dodatno opterećenje od 4 kilograma za vaše zglobove. Možda je to baš razlog ako imate bolove u kolenima...

3 faze trčanja

Kod osoba kojima višak kilograma nije problem, trčanje bi trebalo da ima 3 faze.

Prva je lagano zagrevanje kroz vežbe oblikovanja, druga je trčanje zadatim tempom, a u trećoj fazi lagano iz trčanja pređite u hod tzv. “cool down”. Na kraju, naravno, nemojte preskočiti istezanje.

I ne zaboravite - hidratacija je obavezna, naročito ako planirate da trčite u toplijem delu dana. Posle trčanja nadoknadite tečnost i pobrinite se da unesete elektrolite, odnosno neki izotonični napitak.

Još jedan savet je da izaberete dobru obuću za trčanje. Jer, bolovi koji mogu da se jave posle trčanja često su posledica nošenja loših ili neudobnih patika.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

(Telegraf.rs)