10 simptoma dugog kovida: Neki problemi ostaju i do 6 meseci od preležanog virusa

Ni lekarima nije lako da ih potpuno precizno definišu

foto: pixabay.com

Studije su pokazale da svaka deseta osoba koja je obolela od kovida-19 razvije simptome duge manifestacije bolesti, ali formalne dijagnostičke smernice za potvrdu "dugog kovida" još nisu sastavljene.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i neke druge zdravstvene ustanove rade na tome, ali dok se smernice ne sastave svako ko je zabrinut za svoje zdravlje zasad je osuđen na to da se sam raspita o svojim simptomima i da o njima porazgovara sa svojim lekarom.

Naime, simptomi su različiti i nalik su drugim bolestima, pa ni lekarima nije lako da ih potpuno precizno definišu.

Epidemiolozi po dosadašnjim iskustvima zaključuju da kovid-19 može zahvatiti gotovo svaki organ, ali ne znaju da li simptome dugog kovida uzrokuje virus ili su oni posledica stresa i traume koje infekcija sa sobom nosi.

Ovo je desetak poznatih načina kako na pacijente može uticati dugi kovid:

1. Moždana magla

Svaki peti pacijent iskusio je "maglu u glavi" šest meseci posle preležanog vira i nezavisno od toga da li je bio hospitalizovan ili ne, pokazala je meta-analiza 51 studije o kovidu-19.

Foto: Preepik/yanalya

Moždana magla se pojedincima kao skup simptoma različito manifestuje. Najčešće je to kombinacija problema sa kratkotrajnim pamćenjem, koncentracijom ili poteškoćama u pronalaženju reči tokom razgovora.

2. Umor 

Čak 60 odsto hospitalizovanih pacijenata oseća umor u mišićima i slabost i šest meseci posle preležanog korona virusa, pokazala je opsežna kineska studija. I prethodno spomenuta magla u glavi i umor znaci su i sindroma hroničnog umora.

3. Problemi sa spavanjem

Svaki peti pacijent ima problema sa spavanjem šest meseci nakon bolesti, takođe je pokazala meta-analiza 51 studije.

4. Kratak dah i uporni kašalj

Ovo su uobičajeni simptomi koji se javljaju od mesec dana do pola godine nakon preležanog kovida-19, pokazala je studija provedena na 73.000 američkih ratnih veterana.

Foto-ilustracija: Shutterstock

5. Srčani problemi

Lupanje srca i aritmije takođe su uobičajeni simptomi šest meseci posle preležanog kovida-19, pokazala je ista studija. Takvi pacijenti ujedno imaju povišen rizik od razvoja bolesti srca, miokarditisa, ateroskleroze i krvnih ugrušaka pola godine nakon bolesti.

6. Neurološki simptomi

Od njih pati trećina pacijenta koja se nose sa dugim kovidom. U neurološke simptome spadaju i poremećaji raspoloženja poput nemira i depresije.

7. Gubitak mirisa 

Otprilike trećini ljudi koji su zbog kovida-19 izgubili čulo mirisa, ono se nije vratilo tokom više meseci, pokazala je manja američka studija.

8. Probavni problemi

Prema jednoj kineskoj studiji, više od 40 odsto hospitalizovanih pacijenata tri meseca posle primarne infekcije osećalo je probleme sa gubitkom apetita, mučninom, želudačnim refluksom i dijarejom.

Foto: Pixabay.com

9. Pritisak u grudima i bol u zglobovima

Ovo je najčešći problem, jer se javlja kod 90 odsto osoba koje pate od dugog kovida, pokazala je studija objavljena u decembru. Nekima od njih simptomi su trajali i do sedam meseci.

10. Dijabetes i bolesti bubrega

Po studiji sprovedenoj na američkim ratnim veteranima, dugi kovid nosi 39 odsto veći rizik od razvoja dijabetesa tokom šest meseci posle infekcije. Povišen je rizik i od razvoja akutne bolesti bubrega.

Ostali simptomi

Pacijenti koje muči dugi kovid prijavili su i ostale simptome koje naučnici još nisu potvrdili većim studijama, a radi se o značajnijem gubitku kose, osipu na koži, neurednim i bolnijim menstruacijama ili o tinitusu (zujanju u ušima).

(Telegraf.rs)