8 namirnica koje uzrokuju ozbiljne stomačne tegobe: Neke koristimo u ishrani svaki dan
Unošenje u organizam pojednih namirnica može opteretiti želudac, dati nelagodan osećaj, a dugoročno izazvati i neke ozbiljne bolesti
Hrana nam daje energiju, a može biti korisna i u lečenju raznih bolesti.
Međutim, u nekim slučajevima hrana može da izazove upalne procese, a može biti uzrok i mnogih bolesti.
Unošenje u organizam pojednih namirnica može opteretiti želudac, organ koji je važan u procesu varenja i probave hrane.
Mnoge prerađene namirnice pune su nezdravih sastojaka koji mogu da izazovu iritaciju, pogoršaju postojeće želudačne probleme ili čak uzrokuju nove tegobe.
Briga o probavnom traktu je vrlo važna, jer utiče na celokupno zdravlje, tvrde lekari.
Ukoliko već imate problema sa varenjem, lekari preporučuju da izbegavate određene namirnice ili da ih unosite u organizam u malim količinama.
1. Rafinisani ugljeni hidrati
Rafinisani ugljeni hidrati u žitaricama i visoko prerađenoj hrani poput čipsa, belog hleba i gaziranog soka, mogu da uzrokuju nadutost i grčeve u stomaku ako ih unosite u velikim količinama.
Ono što možda nećete osetiti odmah je upala creva zbog lošeg izbora hrane.
- Mikrobi u crevima vole slatku hranu. U jednom trenutku loši mikrobi nadjačaju one dobre, što dovodi do upale creva. To može uzorkovati nelagodan osećaj - kaže dr Uma Naido.
2. Supa, šunka i druga hrana puna natrijuma
Prosečan tanjir supe sadrži više od 700 miligrama natrijuma. Sendvič sa šunkom sadrži više od 1.117 miligrama.
- Poznato je da hrana sa visokim sadržajem soli šteti želucu, povećava rizik od čira, pa čak i raka želuca - kaže naučnik i lekar Vilijam W. Li.
3. Jogurt sa niskim procentom masnoće
Jedna šolja niskomasnog jogurta može da sadrži više od šest kašičica šećera, što je 24 grama.
Bili ste u zabludi ako ste do sada mislili da je jogurt sa malim procentom masti idealna užina. Previše šećera može da uzrokuje probleme poput nadutosti, zatvora, sindroma iritiranih creva i dijareje.
- Pokazalo se da ishrana bogata šećerom može smanjiti mikrobnu raznolikost u crevima posle samo sedam dana. Istraživanja su pokazala da je gubitak mikrobne raznolikosti u crevnoj flori povezan s većinom bolesti kod ljudi, naročito u zapadnjačkim zemljama. Te bolesti uključuju upalne procese u crevima, gojaznost, ali i rak - kaže dr Đinan Bana, profesor nutricionizma na Univerzitetu Havaji u Manoi.
4. Začinjena hrana
Mnogi ljudi vole začinjenu i ljuti hranu, a ona ima svojih prednosti, ali i mana.
U jednoj od studija otkriveno je da su ljudi koji su jeli začinjenu hranu gotovo svakog dana u sedmici imali 14% smanjen rizik od smrtnosti u poređenju sa onima koji su retko jeli ljutu papričicu.
Međutim, s druge strane često konzumiranje ljute hrane, naročito kod mlađih ženskih osoba, može da rezultira neugodnim probavnim simptomina.
Hrana koja sadrži kapsaicin, sastojak koji čiliju daje jačinu, može nadražiti sluzokožu želuca, što izaziva mučninu, povraćanje, bolove u stomaku u dijareju.
5. Pržena hrana, sok od pomorandže, kafa, alkohol
Kako tvrdi gastroenterolog Madhan Kumara, spisak namirnica koje mogu da iritiraju želudac je dugačak i raznolik.
- Kofein u kafi iritira sluzokožu želuca, pa čak i zdravi izbori poput soka od pomorandže i soka od paradjza mogu iritirati sluzokožu želuca - objašnjava gastroenterolog.
Lekar je, kao ostale namirnice koje iritiraju želudac, naveo prženu hranu, mlečne proizvode, gazirana pića, čokoladu i alkohol.
Sve što je prženo u dubokom ulju, poput pomfrita i piletine, može izazvati gorušicu i refluks kiseline.
6. Veštački zaslađivači
Zaslađivači poput sukraloze i aspartama koji se nalaze u "dijetalnoj" hrani poput gaziranih pića i slatkiša bez šećera mogu uzrokovati disbalans mikrobioma u crevima.
- Unošenje hrane pune veštačkih zaslađivača negativno utiče na mikrobiološku aktivnost creva, što može uzrokovati širok spektar zdravstvenih problema - kaže dr Ariel Kušmaro.
7. Energetski napici
Energetska pića sadrže kofein i druge stimulanse, kao i niacin. Pokazalo se da visok sadržaj kofeina ili niacina u tim pićima, uz ostale simptome, uzrokuje želučane tegobe i mučninu.
- Iako je rizik od toksičnosti niacina nizak, to se može dogoditi - tvrdi nutricionistica Bet August.
Ona ističe da bi uvek na energetskim napicima trebalo proveriti nalepnicu na kojoj pišu preporučene doze niacina, koji smete da unesete na dnevnom nivou.
Simptomi trovanja niacinom uključuju vrtoglavicu, nizak krvni pritisak, umor, glavobolju, uznemiren želudac, mučninu, zamagljen vid i upalu jetre.
8. Šećerne žitarice
- Neorganske žitarice koje se koriste u šećernim žitaricama, a naročito u zobi, sadrže herbicide poput glifosata koji mogu naštetiti biomu creva - kaže dr Aleksandar Polzin.
Disbalans u crevnim bakterijama može dovesti do gastro problema i bolesti poput dijabetesa tipa 2, gojaznosti, raka i depresije, zaključuju lekari.
(Telegraf.rs)