Ove vrste voća i povrća sadrže najviše pesticida: Evo kako da smanjite njihovo štetno dejstvo

Danas se mnoge vrste povrća i voća hemijski tretiraju

Foto: Pixabay

"Probajte voće nije prskano" - svako od nas je bar jednom kroz život čuo ovu rečenicu od prodavaca na pijaci, koji se trude da svoje proizvode predstave na najbolji mogući način. Većina ljudi nije svesna u kojoj meri pesticidi mogu imati negativno dejstvo na čovekovo zdravlje.

Uprkos pranju na više od 65 odsto voća i povrća ostaju štetne hemijske materije koje izazivaju niz tegoba i bolesti. Pesticidi kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i raka. Zato je najbolje da voće i povrće koje konzumirate dobro perete pod mlazom vode i obavezno oljuštite.

Svake godine sprovode se razna istraživanja na temu prisustva pesticida u namirnicama koje ljudi često konzumiraju, pretežno u voću i povrću. Ovo je voće i povrće koje je najviše tretirano pesticidima u okviru uobičajene poljoprivredne prakse.

Prvo mesto već godinama zauzimaju - jagode. Kada su u pitanju jagode, koje su ubedljivo prve na listi, otkriveno je da 90 odsto njih sadrži bar jedan pesticid, dok 30 odsto oko 10 različitih toksina u tragovima.

Drugo mesto dele spanać i kelj. Dalje na listi nalaze se razne vrste voća poput nektarina, jabuka, grožđa, krušaka, višanja i breskvi.  Što se tiče povrća najzagađeniji su paradajz, ljuta i slatka paprika i paradajz.

(Telegraf.rs)