Rusi prave vakcinu protiv korone sa ukusom jagode: Moći ćemo da je pijemo uz jogurt ili kefir

Za one koji se plaše igle ovakva vakcina mogla bi da bude otkrovenje

Foto-kolaž: Pixabay

Ruski naučnici prave novu vrstu vakcine protiv korona virusa koja će se koristiti oralno i koja će imati ukus jagode.

Naučnici Instituta za eksperimentalnu medicinu u Sankt Petersburgu osmislili su cepivo koje se pravi dodavanjem specifične DNK bakterijama već prisutnim u mlečnim proizvodima.

Vakcina je za sada u pretkliničkoj fazi.

Prema Aleksandru Dmitrijevu, direktoru Instituta, praznine u genomu probiotskih bakterija, prisutne u fermentisanim mlečnim proizvodima, popunjene su delovima DNK korona virusa, što rezultira razvojem antitela nakon upotrebe.

- S jedne strane, probiotske bakterije pozitivno utiču na ljudski organizam. S druge strane, osoba razvija antitela na korona virus – kaže Dmitirjev i dodaje da jestiva vakcina ima prednosti u poređenju sa postojećim cepivima protiv korona virusa.

- Naša kreacija, prototip, gotovo da nema kontraindikacija - objašnjava Dmitrijev.

Naučnik je primetio da bilo koja fabrika mlečnih proizvoda može da proizvede vakcinu uz minimalnu modifikaciju tehnološkog procesa. Štaviše, vakcinu ne treba stavljati u zamrzivač, jer se najbolje čuva između 4 i 8 stepeni Celzijusa.

Aleksandar Suvorov, šef Odeljenja za molekularnu mikrobiologiju Ruskog instituta za eksperimentalnu medicinu, kaže da vakcina može imati bilo kakav ukus:

- Pretpostavljamo da ako osoba tri puta uzme 250-200 mililitara i ponovi postupak za 21 dan, to će biti dovoljno za vakcinaciju. Kad je reč o ukusu, možete dodati bilo koji u fermentisane mlečne proizvode, pa i ukus jagode.

Suvorov je dodao da naučnici trenutno razvijaju dva prototipa jestive vakcine - na bazi mleka i na bazi proteina soje.

Irina Koroliova, viši naučni saradnik odseka za molekularnu mikrobiologiju Ruskog instituta za eksperimentalnu medicinu, objasnila je kako ova vakcina deluje:

- Kako se ovaj lek daje oralno, onda se pre svega na ustima i sluznoj membrani nazofarinksa proizvodi sekretorni imunoglobulin A. Ovaj odgovor na antitela štiti „ulazna vrata“, odnosno usta i nos od zaraze virusom, što je veoma važno. Ovim blokiramo virus na samom početku i ne dozvoljavamo mu da prodre u naše disajne puteve.

(Telegraf.rs)