Da li ćete se ugojiti ako preskačete doručak: Nutricionisti o ovom obroku imaju podeljena mišljenja

Godinama zdravstveni stručnjaci govore o tome kako je preskakanje doručka najgora stvar koju možete da uradite za liniju, ali i za zdravlje

Foto: Pixabay

Da je doručak najvažniji obrok u toku dana, već i vrapci na grani znaju. Godinama već zdravstveni stručnjaci govore o tome kako je preskakanje doručka najgora stvar koju možete uraditi za svoju liniju. Ipak, neki nutricionisti sada razbijaju ovaj mit i otkrivaju da način na koji započinjete dan može imati presudan uticaj na želju za šećerom koja dovodi do gojenja.

Naime, pojedini nutricionisti insistiraju na tome da nema ničega lošeg u tome da ne doručkujete, ako vam to ne prija. Kako kažu, ljudi bi trebalo da jedu odmah nakon buđenja samo ako su zapravo gladni, a hrana poput gotovih pahuljica, ovsene kaše ili kafe za buđenje, može doneti više štete nego koristi.

Doručak nije obavezan

Danijel Ošonezi, poznat i kao britanski "Nutricionista bez dlake na jeziku", otkrio je da preskakanje doručka zapravo može da pomogne u koncentraciji i tome da "bistre glave" uđete u dan, insistirajući na tome da ne postoji određeno doba dana kada bi ljudi trebalo da jedu svoj prvi obrok.

- Postoje oni koji imaju brzi jutarnji tempo i preskaču doručak. Ovo je alat svojevrsnog posta koji ljudi koriste za zdravlje, a takođe i za mršavljenje - kaže on.

Foto: Pixabay

Nutricionistkinja Ketrin Keli slaže se sa time da je vreme doručka stvar izbora, a ne nužde.

- Potpuno je individualno da li ste neko ko može da ne jede do ručka ili ste neko ko treba da jede odmah ujutro da bi funkcionisao. Tako, na primer, ako doručkujete nešto slatko ili rafinisano sa ugljenim hidratima, ne pripremate telo dobro za taj dan, tako da će vam šećer u krvi skočiti, a kasnije će pasti i imaćete želju za šećerom tokom dana, a vaš nivo energije biće nizak - ističe Keli.

Doručak treba da sadrži malo proteina, malo zdrave masnoće i dobru ravnotežu složenih ugljenih hidrata, bilo da se radi o zobenim pahuljicama ili malo hleba.

Važno je šta jedete

Ošonezi kaže da iako doručak može da pomogne kod mršavljanje i želje za hranom, važnost obroka zapravo zavisi od toga šta jedete.

On upozorava da ne bi trebalo jesti energetske pločice tek da bi se nešto na brzinu pojelo, za koje je tvrdi da imaju više šećera od testa. Kako napominje, jutarnji obrok umesto toga treba da sadrži proteine, zdrave masti i ugljene hidrate koji se dugo vare.

foto Pixabay

Takođe insistira na tome da neka hrana za doručak, poput mafina, može dovesti do skokova šećera u krvi kasnije tokom dana, što rezultira daljim nezdravim izborom hrane.

- Ako jedete doručak, neka to bude zdraviji doručak, jaja na raženom hlebu sa povrćem su dobar primer - kaže on.

Zaboravite na kafu odmah ujutru

Ketrin Keli kaže da kafa u pogrešno doba dana ili posle lošeg sna može da stvori osećaj gladi i mamurluka. Umesto toga, ona preporučuje da sačekate 30 minuta od buđenja, pre ispijanja prve kafe.

Foto: Pixabay

- Univerzitet Bat prošle godine je sproveo istraživanje o ljudima koji su loše spavali i odmah posle buđenja popili kafu. Otkrili su da im šećer u krvi tada znatno raste. Ako popijete kafu nakon doručka, nećete imati isti skok šećera u krvi jer će vlakna i proteini iz vašeg doručka pomoći da se to zaustavi - kaže Keli.

Jaja kao super namirnica za doručak

Oz Garsija, slavni nutricionista koji je i za Hilari Svonk i Naomi Kembpel pravio plan ishrane, zagovara doručak kao obavezan obrok.

Njegov omiljeni doručak je omlet sa povrćem, koji pravi od dva belanceta, jednog žumanceta, spanaća i paradajza i jede ga sa kriškom integralnog hleba.

Foto: Pixabay

Proteini iz belanceta državaju stalni nivo šećera u krvi, što sprečava napade gladi i prejedanje u toku dana, otkrila je i studija Univerzitete Misuri. Zato je omlet od belenaca jedan od najboljih doručaka koji postoji.

U ovsenu kašu dodajte voće i orašaste plodove

Mleko i zobene pahuljice idealan su početak napornog dana, kaže nutricionistkinja Kristina Rivera i sugeriše da se u kašu doda i malo voća.

Mišićima i mozgu potrebno je "gorivo" za rad, a preskakanje doručka tera organizam da razgrađuje glikogen, energiju skladištenu u mišićima. To je posebno pogubno za sportiste i aktivne ljude.

Za bolji ukus zobenih pahuljica, dodajte cimet, malo sušenih brusnica i sirove bademe.

Hleb od celog zrna sa puterom od badema

Autor "Flekseterijan dijete" koja se većinom bazira na vegetarijanskoj ishrani sa povremenim dodatkom mesa, Don Džekson Bletner, svoj dan započinje tostom od celog zrna sa puterom od badema.

Foto: Pixabay

- Hleb od celog zrna ima više minerala od običnog, a puter od badema je zdrav izbor masti i proteina - kaže Bletner.

Takav doručak bogat je vlaknima, a nakon tosta obavezno jede jabuku i popije kafu. Veruje da umerene količine kafe smanjuju rizik od brojnih bolesti i demencije, a brojne naučne studije dokazuju njegovu tvrdnju. Puter od badema moguće je kupiti u prodavnicama zdrave hrane, a moguće je napraviti ga i u sopstvenoj kuhinji od svežih ili pečenih plodova.

Sveže voće i čaša mleka

Da je doručak obavezan obrok za sve, tvrdi i nutricionista i profesor pedijatrije na Univerzitetu Njujork, Kit Ejub. On dan započinje svežim voćem, posle čega popije čašu mleka sa manje masti. Sat vremena posle toga, pojede proteinski obrok koji sadrži tvrdo kuvana jaja i jogurt.

foto Pixabay

Ukoliko mu se pojavi želja za slatkišima, umesto čaše mleka, popije šolju kakaa.

- Slatko ne bi trebalo izbegavati po svaku cenu. Povremeno sebi treba udovoljiti, a najbolje vreme za unos dodatnih slatkih kalorija je upravo jutro - kaže on.

Grčki jogurt, orasi i banana

Grčki jogurt, koji se obično jede sa voćem, gušći je od običnog, a njegova posebnost je u dugotrajnoj sitosti koju daje. Veliki obožavatelj grčkog jogurta je profesionalni sportski trener i nutricionista Džej Kardielo, koji ga obavezno jede za doručak, uz dodatak šake oraha, jedne banane i cimeta, čime dobija dodatni izbor omega 3 masnih kiselina.

Smuti

Sok od povrća ili voća, prava je nutritivna bomba koja obiluje antioksidansima, vlaknima i ostalim dobrim sastojcima. Ovo je izbor nutricionistkinje Kim Snajder, čiji su klijenti Dru Barimu i Čening Tatum.

foto Pixabay

Ona predlaže mešavinu zelene salate, spanaća, celera, jabuke, kruške, banane i limuna.

- To je čisto gorivo koje nam daje energiju za celi dan, a opskrbljuje nas potrebnim vitaminima, mineralima, enzimima, antioksidantima i vlaknima. Budući da je voće i povrće izmiksano u blenderu, vrlo je lagano za probavu - ističe ona.

(Telegraf.rs)