Kamen u žučnoj kesi zahteva promenu ishrane: Namirnice koje mogu da ublaže bolove
Ishrana ima veliku ulogu u nastanku kamenja u žuči, a ujedno može i da utiče i na intenzitet žučnih kolika
Kamen u žučnoj kesi je često oboljenje današnjice od koga više pate žene nego muškarci. Najveću skolonost da od njega obole imaju gojazni i ljudi koji već imaju problem sa dijabetesom. Takođe, često se javlja i kod trudnica.
Kako nastaje kamen u žuči?
Jetra stvara žuč i preko nje vrši eliminaciju viška holesterola i bilirubina. Kada je jetra bolesna, remeti se i sastav žuči koju ona luči.
Kamenje u žučnoj kesi nastaje usled taloženja elemenata žuči; može da bude vrlo malo, ali može da bude i veličine čitave žučne kese. Blizu 80 odsto žučnog kamenja čini holesterolsko kamenje.
Najčešći simptomi
Prvi od pokazatelja je iznenadni bol koji je jakog intenziteta i traje dugo. Bol se oseća u gornjem desnom delu abdomena (ispod desnog rebarnog luka) ili između lopatica. Ovo je prvi znak da kamen u žuči počinje da se pomera i blokira glavni žučni kanal. Bolove prate mučnina i povraćanje, u nekim situacijama javlja se i povišena telesna temperatura.
Nadutost u predelu stomaka može biti i jedan od znakova da imate problem sa kamenom u žučnoj kesi.
Kod osoba sa kamenom u žuči česti su problemi sa varenjem - gasovi, podrigivanje, netolerantnost na masnu hranu, upale digestivnog trakta, grčevi, nadimanje.
U mnogim slučajevima, rešenje za otklanjanje kamena u žuči je operacija. Međutim, ako je ultrazvučnim pregledom ustanovljeno prisustvo kamena u žuči koje ne prate bolovi, reč je o takozvanom tihom kamenju koje bi samo trebalo pratiti.
Kamenje se najbezbolnije uklanja laparoskopskom operacijom koja je vrlo komforna za pacijenta, jer posle svega dva do tri dana on biva otpušten iz bolnice.
Preporučena ishrana
Osobe koje imaju kamen u žuči moraju se pridržavati ishrane sa niskim procentom masnoće. Ne treba u potpunosti isključiti masti iz ishrane, trebalo bi samo kontrolisati i smanjiti njihov unos.
Preporuka je da se hrana ne unosi u velikim količinama i da se u toku dana rasporedi u pet manjih obroka.
Neophodno je da se unosi dovoljna količina tečnosti i namirnice bogate antioksidansima. Ljudima koji se suočavaju sa ovim problemom lekari preporučuju i da se odreknu cigareta.
Povrće ne sme izostati iz svakodnevne ishrane. Jedite cveklu, krastavac, artičoku, paradajz, krompir, rotkvice.
Preporuke stručnjaka su da u ishranu uključite sokove od ceđenog povrća.
Poželjno je i konzumiranje voća, a posebno jabuka, grožđa, krušaka, dinje, smokve i citrusnog voća.
Pivski kvasac je saveznik za zdravlje žučne kese i jetre. Možete ga dodavati u vodu ili sokove.
Namirnice koje treba izbegavati
I u svrhu prevencije, ali i kada dođe do žučnih kolika trebalo bi izbegavati crveno i svinjsko meso, prženu hranu, zasićene masti, jaja i proizvode sa glutenom.
Od pića bi trebalo da se odreknete gaziranih sokova, alkohola, ali i kafe.
Ne preporučuju se ni proizvodi i namirnice koji sadrže veštačke boje i arome, zaslađivače i konzervanse.
Šta može da ublaži bol?
Kad se jave žučne kolike, većina ljudi nema potrebu za hranom. Tada bi trebalo piti mlak čaj od nane, a od koristi mogu da budu i čajevi od kantariona ili rastavića koji povoljno utiču na zdravlje kompletnog bilijarnog sistema.
Još jedna alternativa je blaga limunada, kao i sveže ceđeni sokovi od grejprfuta ili pomorandže.
Kurkuma spada u začine koji povoljno deluju na žučne kolike. U čaši vode razmutite malo meda i kašičicu kurkume u prahu, pa pijte dok bolovi ne uminu.
Sveža, kuvana ili pečena jabuka, kao i sok od jabuke, mogu da ublaže bolove izazvane napadom žučnih kamenaca. U narodnoj medicini odavno se preporučuje sok od jabuke sa kašičicom jabukovog sirćeta.
Da bi se žučna kesa posle napada umirila, preporuka je konzumiranje hrane bez masnoća - bareno povrće (izuzev graška, pasulja, sočiva i boranije), barena piletina ili riba, kao i sveže salate začinjene limunovim sokom ili jabukovim sirćetom.
(Telegraf.rs)