Niskokalorični saveznik u detoksikaciji organizma: Ovo su sve blagodeti rotkvica
Ovi ljutkasti, crveni plodovi bogati su vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija
Za većinu rotkvice su samo uobičajeni dar proleća, jer osvežavaju i upotpunjavaju užitak u glavnom jelu. Međutim, one su izrazito zdrave, a naročito se preporučuju onima koji često kubure sa urinarnim infekcijama.
Naime, rotkvice se smatraju prirodnim diuretikom koji podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Kao takve one su saveznik u prevenciji infekcija urinarnog trakta, ublažavaju bol i osećaj peckanja kod mokrenja, čiste bubrege, a mnogi veruju da ublažavaju i probleme sa hemoroidima.
Ovi ljutkasti, crveni plodovi bogati su vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija. Odličan su saveznik u detoksikaciji, kao i nastojanju da se smanji telesna težina.
Upravo, ljutkast ukus rotkvica podstiče lučenje želudačnih sokova i pokreće rad creva, pa su efikasne kod problema sa probavom.
S obzirom na to da su bogate vitaminom C, smatra se da redovno konzumiranje rotkvica može da se odrazi i na stvaranje boljeg imuniteta. Istovremeno one jačaju srce i regulišu nivo šećera u krvi.
Konzumiranje rotkvica može uticati na kardiovaskularni sistem jer zahvaljujući svojim hranljivim vrednostima one mogu pomoći u snižavanju holesterola i regulaciji krvnog pritiska, kao i nivoa šećera u krvi.
Visok postotak vode u rotkvicama doprinosi održavanju hidratacije kože, pa su one čest sastojak različitih krema za oporavak suve kože, borbu protiv osipa kao i oštećene kože.
(Telegraf.rs)