Hrana koja šteti koži: Dermatolozi otkrivaju koje namirnice su kobne za lep ten ako ih jedete često
Pojedine namirnice mogu da izazovu upale, akne, bore i starenje kože, posebno ako bez njih ne možete da zamislite dan
Nije tajna da previše izlaganja suncu vremenom može naneti štetu vašoj koži. Ali da li ste znali da hrana koju jedete takođe utiče na izgled kože i može da ubrza starenje i pojavu akni i bora?
- Svi znamo da okolina, naši geni i rutina nege mogu uticati na izgled kože. Ono što je manje poznato je da hrana koju jedemo takođe igra ulogu u tome kako naša koža izgleda - objašnjava kozmetolog dr Majkl Grin.
Dermatolozi podsećaju da postoji mnogo popularnih namirnica koje mogu dugotrajno oštetiti kožu, posebno ako ih često konzumirate.
1. Mesne prerađevine
- Kobasice, salame i druge mesene prerađevine sadrže velike količine zasićenih masti i nitrata koji mogu da dovedu do upale - kaže dermatolog Džoram Hart.
2. Masno meso
- Konzumiranje mesa sa visokim sadržajem zasićenih masti moglo bi da doprinese stvaranju akni. Masniji komadi mesa povezani su sa visokim koncentracijama faktora rasta insulina koji stimuliše proizvodnju polnih hormona. Potom hormoni podstiču proizvodnju sebuma i na kraju, utiču na stvaranje akni - napominje kozmetolog Grin.
Umesto masnog mesa, Grin predlaže konzumiranje drugih izvora proteina. Piletina, riba i ćuretina mogu biti dobra alternativa i mogu pomoći u suzbijanju izbijanja akni.
3. Kravlje mleko i drugi mlečni proizvodi
- Istraživanja pokazuju da konzumiranje velike količine mleka, posebno kravljeg, može prouzrokovati izbijanje akni - primećuje dr Hart.
Dokazano je da mlečni proizvodi od kravljeg mleka (poput jogurta i sira) povećavaju faktor rasta sličan insulinu (IGF-1), što uzrokuje povećanje veličine lojnih žlezda naše kože, veću proizvodnju sebuma i više izbijanja akni. Zanimljivo je da nemasno / obrano mleko uzrokuje više izbijanja akni nego obično mleko. Uzrok može biti veći sadržaj šećera u mlečnim proizvodima sa smanjenom masnoćom.
4. Protein surutke
Prema dr Ani Guanč, dermatologu, belančevine surutke mogu izazvati akne.
- Šejkovi na bazi proteina surutke mogu povećati proizvodnju androgena i ovo oponaša testosteron. To može dovesti do izgradnje čiste mišićne mase, ali takođe stvara savršeno okruženje za izbijanje akni, povećanjem proizvodnje ulja i samim tim povećanjem šanse za bakterije - navodi ona.
5. Hrana iz mikrotalasne
Obroci pripremljeni ili podgrejani u mikrotalasnoj pećnici povezani su sa oštećenjem kože, jer se plastika topi u vašem obroku, pa potom unosite toksine u telo, upozoravaju dermatolozi.
6. Majonez
- Majonez je bogat uljima bogatim omega-6 i podstiče zapaljenske procese, čineći kožu manje savršenom - kaže dermatolog Okonel.
7. Peciva
- Iako su ukusni, pekarski proizvodi su prepuni šećera, što može doprineti stvaranju finih linija i bora. Hrana koja sadrži visoke koncentracije šećera i prerađenih ugljenih hidrata ima potencijal da negativno utiče na proizvodnju kolagena - kaže dr Grin.
Kolagen održava kožu mlađom, gipkom i čvrstom. Kada se proizvodnja kolagena smanji, smanjuje se otpornost na bore.
8. Perece
Zbog visokog sadržaja natrijuma, perece mogu da unište vašu kožu. Prema rečima dr Majkl Farbera, so i drugi sastojci koji dehidriraju kožu, uključujući alkohol i kafu, mogu doprineti stvaranju bora.
9. Veštački zaslađivači
- Pokazalo se da veštački zaslađivači mogu da utiču na naše hormone na isti način kao i šećer, pa stoga mogu i da doprinesu pojavi akni. Mislimo da veštački zaslađivači podstiču lučenje insulina i proizvodnju hormona, kao što je IGF-1, za koji je poznato da najviše doprinosi razvoju akni - objašnjava dr Hadlej King iz Njujorka.
Hrana koja može da sadrži veštački zaslađivač uključuje sve - od slatkiša do sladoleda, pa čak i nekih instant ovsenih pahuljica.
10. Beli hleb
- Rafinisani ugljeni hidrati, kao što je beli hleb, jedan su od najvažnijih faktora glikacije, procesa u kom se šećer vezuje za kolagen. Ovi modifikovani molekuli kolagena, poznati kao napredna glikacija ne savijaju se onako kako to inače čini zdrav kolagen. Umesto toga, kolagen postaje krut i lomi se - objašnjava dermatolog Džošua Zeinher iz Njujorka.
Njegov savet? Umesto belog hleba, držite se hleba od celog zrna. Osim što nije izvor rafinisanih ugljenih hidrata, hleb od celog zrna je hranljiva alternativa i odličan izvor vlakana koja pomažu da duže budete siti.
11. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom
- Šećer (koji ima visok glikemijski indeks) neprijatelj je kolagena u koži, bilo iz prerađene hrane, poput čipsa prženog u ulju, ili gaziranih napitaka. Šećer pokreće skok nivoa insulina, uzrokujući upale i oštećenja slobodnih radikala. Povišena glukoza u krvi takođe oštećuje naše male krvne sudove doprinoseći mikrovaskularnim bolestima - primećuje Dajan Medfes, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Mount Sinai.
Studije na pacijentima sa dijabetesom pokazuju lošu elastičnost kože, sporo zarastanje rana i ubrzano starenje kože. Možda ćete biti iznenađeni da hrana sa skrivenim šećerom doprinosi stvaranju bora. Izbegavajte beli hleb i beli šećer. Konstantna upotreba ovih namirnica dovodi do prevremenog starenja kože, zaključuju dermatolozi.
(Telegraf.rs)