Jak imunitet stiče se i za trpezom: Ali, ono što ga najviše ubija verovatno jedete svakog dana!

Kad ste poslednji put osvestili kako izgledaju vaši obroci i grickalice kojima suzbijate napetost?

foto Pixabay

Jedi da bi bio zdrav! Ovu rečenicu svako od nas čuo je ko zna koliko puta u detinjstvu, a bake i mame bile su najglasnije promoterke krilatice da „zdravlje na usta ulazi“.

Sve i da smo zaboravili lekciju iz najmlađih dana, zbog pandemije korona virusa morali smo da je se prisetimo. Jer, lekari nas duže od godinu dana opominju da je snažan imunitet važna karika u prevenciji svih bolesti. U to ime, a u strahu od infekcije korona virusom, mnogi su počeli da obraćaju više pažnje na zdravlje, a posebno na ishranu.

Voće, povrće i pčelinji proizvodi u većem obimu vratili su se na naše trpeze, često uz imunopodizače kako bismo se zaštitili od korona virusa.

Ipak, jednu stvar smo izgubili iz vida – zbog češćeg boravka u zatvorenom prostoru, a i zato što svako od nas voli slatkiše, počeli smo da jedemo mnogo više kolača, čokolada, keksa i drugih proizvoda koji sadrže velike količine šećera.

Osim što može da dovede viška kilograma, šećer ima još jednu mračnu stranu – dramatično i brzo obara imunitet!

Ono što je još opasnije je činjenica da se šećer nalazi svuda - ne samo u slatkišima, već i u konzervisanim jelima, grickalicama, kečapu, gotovim sosovima i namazima, suhomesnatim proizvodima, testeninama (čak i onim od integralnog brašna!), kupovnoj zimnici...

O uticaju svakodnevne konzumacije šećera na zdravlje svoje iskustvo podelio je i dr Saša Plećević, poznatiji kao Doktor FeelGood.

Inače, dr FeelGood autor je prvog i jedinog ONLINE programa "Zona zdravlja" po promo ceni od 3.999 dinara mesečno, a koji uključuje besplatan fitnes bicikl sa tabletom i potrebnim rekvizitima na revers, besplatan pregled, personalizovan program ishrane, individualno programiran trening, 24-časovnu kontrolu i podršku, kao i njegove savete lično. Dovoljno je samo 30 minuta tri puta nedeljno!

(Telegraf.rs)