Nutricionista otkriva zdravstvene prednosti posta: Biljni proteini su blagodat za krvne sudove
- Uzdržavanje od pojedinih namirnica tokom određenog vremenskog perioda može biti od velikog značaja za organizam – kaže nutricionista Dušanka Lacmanović
Danas počinje Vaskršnji post koji će trajati do 2. maja. Ovaj post spada u najteže tokom godine, jer se pet dana jede hrana pripremljena na vodi, a samo vikendom je dozvoljeno pripremati obroke na ulju, kao i za Obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na Mladence. Ribu je dozvoljeno jesti na Blagovesti i na Cveti.
S obzirom na to da pravila nalažu isključivanje konzumiranje mesa, jaja i mlečnih proizvoda, ishrana je mahom bazirana na ugljenim hidratima. Za vreme posta vernici mnogo više konzumiraju džemove i marmelade, ratluk i druge posne konditorske proizvode.
Uz takav način ishrane, pored dobijanja viška kilograma, mogu da se jave i povišen pritisak i skok šećera u krvi.
Kako izbalansirati ishranu u danima posta i ne narušiti zdravlje razgovarali smo sa Dušankom Lacmanović, strukovnim nutricionistom-dijetetičarem i specijalistom sanitarnog inženjeringa bezbednosti hrane.
- Post je vreme kada se suzdržavamo od hrane i drugih strasti kako bismo oporavili svoje telo i dušu – kaže Lacmanović za Telegraf.
- Post postoji u svim religijama i iako se razlikuje u nijansama, suština mu je svuda ista. Možete da postite i ako ne sledite religijske običaje; na primer, ako želite da detoksikujete organizam.
Prema njenim rečima, uzdržavanje od pojedinih namirnica tokom određenog vremenskog perioda može biti od velikog značaja za organizam.
- Ukoliko mesne obroke na određeno vreme ili za stalno zamenite biljnim izvorima proteina, svakako ćete obradovati svoja creva i krvne sudove – ističe nutricionista.
- Preterana konzumacija mesa u uskoj je vezi sa karcinomom debelog creva, ali i nekih drugih oboljenja. S druge strane, posna ishrana je bogata biljnim vlaknima, a siromašna zasićenim masnim kiselinama.
Sagovornica Telegrafa naglašava da se posna ishrana iz neznanja može zasnovati samo na ugljenohidratnoj hrani, što je veoma štetno za organizam.
- Posna hrana bi trebalo da bude sveža, integralna i spremljena na zdrav način. Povrće jedite u svežem stanju ili ga kuvajte na pari i dodajte začine koji će mu popraviti ukus – savetuje nutricionista.
Kako za vreme posta nadomestiti manjak nutrijenata koje dobijamo iz mesa i mlečnih proizvoda?
- Naše telo koristi proteine za rast i razvoj ćelija. Meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi jesu izvori proteina, ali nisu jedini koji telu pružaju ove važne makromolekule. Namirnice koje su zamena i nadomešćuju ovaj izvor proteina su grašak, soja, pasulj, leblebije, orašasti plodovi, susam, semenke bundeve, lisnato povrće – nabraja Lacmanović.
Prema njenim rečima, post se ne preporučuje osobama sa većim zdravstvenim problemima. Ali, s druge strane, osobama koje nemaju nijedan zdravstveni problem ili imaju neke manje zdravstvene probleme, uzdržavanje od određene hrane ne bi naškodilo, već upravo suprotno – bilo bi idealno za organizam.
- Vreme posta može da bude koristan period za detoksikaciju. Takođe, post je vreme kada bi trebalo da se posvetimo svojim mislima i blagostanju. Neka post bude povod da donesete nove odluke da ćete, i kada post prođe, i dalje voditi brigu o svom telu - zaključuje nutricionista.
(Telegraf.rs)