Nova studija o koroni otkriva: Nivo cinka u organizmu može da predvidi težinu kliničke slike

U kakvoj je koleraciji nivo cinka i smrtnost od kovida 19 prema novoj studiji?

Foto: Freepik/ Racool.studio

Da li nivo cinka u organizmu može da utiče na kliničku sliku pacijenata zaraženih kovidom 19? Nova studija objavljena u časopisu Nutriens otkrila je interesantne rezultate.

Istraživači bolnice Hospital del Mar Medical Research Institute i Pompeu Fabra University u Španiji, testirali uticaj nivoa cinka kod ljudi sa teškim oblikom kovida 19.

Studija je otkrila da su učesnici istraživanja sa niskim nivoima cinka imali smrtnost od 21 odsto, a kod onih koji su imali normalan nivo ove supstance u organizmu smrtnost je bila samo 5 odsto.

Cink poseduje i antiinflamatorni efekat i ima direktnu antivirusnu aktivnost što znači da nedostatak cinka može da smanji urođeni i adaptivni imunološki odgovor, piše eKlinika.

- Cink je suštinski element za održavanje različitih bioloških procesa, a promena njegovih nivoa uzrokuje povećanu osetljivost na infekcije i pojačan inflamatorni odgovor. Nivoi cinka i njegovi dodaci mogu da se pokažu korisnim alatima za suočavanje sa krizom covid 19 - objasnio je dr Robert Geri Fernandes, jedan od autora studije.

Sa normalnim nivoom cinka oporavak traje kraće

Istraživači su analizirali podatke 249 odraslih osoba primljenih u kovid bolnicu između 9. marta 2020. i 1. aprila 2020. godine. Srednja starost učesnika bila je 65 godina, a 51 odsto njih su bili muškarci.

Ukupno je 28 odsto učesnika zahtevalo prijem na intenzivnu negu, a 9 odsto ih je umrlo dok je bilo u bolnici. Oko 23 odsto pacijenata imalo je nizak nivo cinka, prilikom prijema u bolnicu, i bili su kandidati za koje se znalo da će doživeti ozbiljan oblik bolesti. Za učesnike sa normalnim nivoom cinka vreme oporavka je bilo u proseku oko 8 dana u odnosu na 25 dana kod onih pacijenata sa niskim nivoom.

Nakon prilagođavanja podataka u odnosu na razliku u godinama, pol, komorbiditet i težinu bolesti učesnika, studija je otkrila značajan pad smrtnosti od 6 odsto sa svakom jedinicom povećanja serumskog cinka pri prijemu. U paralelnom laboratorijskom eksperimentu, istraživači su pokazali da povećane koncentracije cinka smanjuju umnožavanje SARS-CoV-2 u ćelijskim kulturama.

(Telegraf.rs)