Brzi testovi na koronu ponovu su se pojavili u apotekama. Stručnjaci: Ne koristite ih sami

Iako se uz testove dobija i uputstvo nije pamento da ih sami koristimo, tvrdi Agencija za lekove i medicinska sredstva

Foto: Tanjug/AP

Brzi testovi na korona virus ponovo su se pojavili u privatnima apotekama Beograda, iako su pre dva meseca bile povučene iz prodaje.

Iako svaki test ima svoje uputstvo u Agenciji za lekove i medicinska sredstva apeluju na građane da ih ne koriste sami.

- Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) je u međuvremenu odobrila više stotina raznih testova na korona virus, ali nijedan da ga koriste pacijenti, već isključivo za upotrebu od strane zdravstvenih radnika. Mi svakako ne odlučujemo o tome ko treba da koristi testove, već isključivo proizvođač, koji nam dostavlja dokumentaciju i dokaze koje proveravamo i na osnovu toga dajemo dozvolu, ali svakako nismo odobrili nijedan za privatnu upotrebu - kaže Pavle Zelić iz ALIMS za B92.

Pre dva meseca, podsetimo, u "Apotekama Beograd" našli su se u prodaji brzi antigenski testovi za kojima je nastala pomama jer su koštali 1.296 dinara i bili jednostavni za korišćenje. Dva dana kasnije pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković objasnio je da je došlo do nesporazuma i da su ti testovi planirani isključivo za kvalifikovano zdravstveno osoblje, a ne pojedinačno za građane. Inspekcija je odmah izašla na teren i testovi su povučeni iz prodaje.

Direktorka "Apoteke Beograd" Jasminka Bjeletić rekla je portalu B92 da u njihovim apotekama nema testova na kovid-19.

Video: Savet svim dijabetičarima koji odluče da se vakcinišu protiv korone

(Telegraf.rs/ B92)