Stiže i klasična vakcina protiv korone: Tehnologija proizvodnje ista kao kod vakcina protiv gripa

Ugovor sa Valnevom omogućio bi svim zemljama članicama EU da zajedno kupe 30 miliona doza

foto Pixabay

Evropska komisija je danas zaključila preliminarne razgovore sa farmaceutskom kompanijom Valneva u cilju kupovine njene potencijalne vakcine protiv korona virusa, piše Tanjug.

Predviđeni ugovor sa Valnevom bi omogućio svim zemljama članicama EU da zajedno kupe 30 miliona doza, uz potencijalnu narudžbinu od dodatnih 30 miliona doza.

U Briselu naglašavaju da je Valneva evropska kompanija za biotehnologiju koja razvija ”tradicionalnu” inaktiviranu virusnu vakcinu, zasnovanu na tehhnologiji koja se koristi kod većine postojećih vakcina protiv gripa i drugih zaraznih bolestri.

- Zbog pandemije korona virusa u Evropi i širom sveta važnije je nego ikad da sve države članice imaju pristup najširem mogućem portfelju vakcina kako bi zaštitile ljude u Evropa i šire. Današnji korak ka postizanju sporazuma sa Valnevom dodatno dopunjuje portfelj EU vakcina i pokazuje posvećenost Komisije da pronađe trajno rešenje za pandemiju - izjavila je predsednica EK, Ursula fon der Lajen.

Evropska komisija do sada je već potpisala ugovore o nabavci vakcina sa kompanijama AstraZeneka, Sanofi, Džoson i Džonson, Kjurvak, Bajontek-Fajzer i Moderna, od čega su poslednje dve već odobrene za upotrebu u EU.

U EK dodaju da je za EU naručeno ”više nego dovoljno” potencijalnih vakcina različitih tehnologija, a da države članice mogu da doniraju vakcine ili da ih preusmeravaju u druge evropske zemlje.

Video: Ovako izgleda prijava za vakcinaciju putem portala eUprava: Potrebno je 14 koraka i 5 minuta vremena

(Telegraf.rs)