Svetom kruži vest da hidrogen uništava korona virus, a samo ovo je prava istina

Informacija iza koje ne stoje nikakvi dokazi

Foto: Shutterstock

Praktično od kako je počela pandemija SARS-CoV-2, mediji su preplavljeni različitim informacijama na temu ovog virusa i bolesti, i mi moramo da primetimo da je veliki broj tih činjenica i netačan. Primer jedne potpuno netačne, odnosno nedokazane informacije je vest da ispiranje usta hidrogen peroksidom (H2O2) smanjuje koncentraciju virusa u pljuvački.

Kako je došlo do ove tvrdnje?

Ova činjenica je primarno bazirana na informacijama koje imamo o uticaju hidrogena na bakterije i mišljenja o njegovim efektima na površine, ali čak i u tom domenu imamo veoma malo informacija o njegovoj realnoj efektivnosti.

Naučnici se od početka bave proučavanjem prenosa ovog virusa, kao i načinima njegove inaktivacije i destrukcije. Jedno od mesta koje bi u praksi bilo značajno je upravo usna duplja, jer je SARS-CoV-2 primarno prenosi kapljicama iz respiratornog trakta, iz nosa i iz usta. S druge strane, postoji i ideja da se ovim putem virus inaktivira pre nego što dospe iz usta u pluća pacijenta. Tako je jedno od rešenja potencijalno bilo upravo ispiranje usta antiseptičkim  rastvorima.

Šta je prava istina i šta su utvrdili naučnici možete pročitati u nastavku teksta na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)