Doktorka iz Italije pozitivna na koronu i pošto je primila prvu dozu vakcine: Veruje u manju štetu

Antonela Franko je poručila da će ponovo primiti vakcinu

Foto: Tanjug/AP

Antonela Franko, direktorka odeljenja za Infektivne bolesti bolnice Umberto I iz Sirakuze u Italiji, nakon što se proširila vest da je zaražena iako se vakcinisala, izjavila je za italijanske medije da je pozitivna.

Antonela Franko je poručila da će ponovo primiti vakcinu.

- Opet ću se vakcinisati (potrebno je vakcinisati se dva puta), jer je to jedina šansa da pobedimo u ovoj borbi, Da se nisam vakcinisala, virus bi mi sigurno prouzrokovao veću štetu - rekla je Franko, prenosi RTS.

- Vakcina proizvodi protein Spajk, koji pomaže da se prave antitela protiv kovida i blokira viruelno napredovanje virusa. Omogućiće blokiranje viralne replikacije i umanjiće patogene efekte virusa - istakla je Franko.

Doktorka je takođe rekla da se testirala pre vakcinacije, da je rezultat negativan i da je sigurno bila u procesu inkubacije.

"Vakcina omogućava imunizaciju samo posle druge doze" 

Predsednik Višeg saveta za zdravstvo Franko Lokateli intervenisao je i dao izjavu za medije rekavši da vakcina omogućava imunizaciju samo posle druge doze.

- Ovo je jedan od razloga zašto ne smemo da prestanemo se ponašamo odgovorno i nakon prve doze vakcine. U naučnim tekstovima je jasno naznačeno da su se u kliničkim studijama zarazile virusom osobe koje su primile prvu dozu zato što odgovor imuno sistema još uvek nije u funkciji zaštite. To postaje tek nakon druge doze - rekao je Lokateli.

Doktorka Franko nije jedini zdravstveni radnik za kojeg je otkriveno da je pozitivan na kovid posle prve doze vakcine.

Video: Prelepa misica Engleske: Drago mi je što sam na frontu u borbi protiv korone

(Telegraf.rs)