Srpski nutricionista otkriva najveću grešku pri jedenju ruske salate: Evo kako da ona bude zdravija
Kako možemo da "preživimo" praznike bez preteranog gojenja?
U jutanjem programu na TV Prva, nutricionista Đorđe Pejčić otkrio je koje greške najčešće pravimo u ishrani tokom praznika, zbog kojih često dobijemo nekoliko kilograma viška.
Kako se držati zdrave ishrane i koja količina pečenja ili sarme je zapravo dozvoljena?
- Shodno tradiciji, za vreme praznika na trpezi se nalazi kalorijski jače hrana. Ja nisam za to da se takva hrana izbegava, više se plašim "lajt" proizvoda sa manjim procentom mlečnih masti, koji sadrže više šećera. To može biti mnogo veći problem - tvrdi nutricionista.
Đorđe ističe da pravi problem predstavljaju kombinacije određenih jakih jela.
- Obično problem nastaje kada hranu loše kombinujemo. Ako bismo rusku salatu jeli u ujutru, bila bi mnogo zdravija. Najgore je kada se kombinuje sa pečenjem. Ja preporučujem da jaka jela kombinujemo sa salatama i da izbegavamo mlečne proizvode - objasnio je Pejčić.
- Između sarme i pečenja, izabrao bih sarmu. Ali ako je pečenje već na trpezi, treba ga jesti sa većom količinom povrća - dodao je.
Đorđe smatra da ukoliko odmah posle praznika krenemo sa detoksom, ta dva dana tokom kojih smo dali sebi odušku nisu toliko problematični.
- Ukoliko smo za vreme praznika unosili mnogo zasićenih masti ili mlečnih proizvoda, bilo bi pametno nekoliko dana izbegavati takva jela - zaključuo je.
(Telegraf.rs)