Ruski naučnici savetuju koju vrstu hrane treba jesti što više nakon primanja vakcine "Sputnjik V"

Takođe, apeluju da se ne izlažete stresu

Foto: Profimedia/Anna Zaikova / East2West News

Ruski naučnici preporučili su svima koji prime vakcinu protiv kovida-19 da konzumiraju hranu bogatu proteinima jer njihov manjak, kao i stres, mogu negativno da utiče na stvaranje antitela.

- Ljudi koji prime vakcinu protiv COVID 19 trebalo bi da jedu više hrane bogate proteinima, jer nedovoljna količina proteina može negativno uticati na proizvodnju antitela na koronavirus - rekao je Aleksander Gintsburg, šef Ruskog istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" koji je razvio „Sputnjik V“ vakcinu, a prenosi Tanjug.

- Količina hrane bogate proteinima , odnosno količina proteina u ishrani ima veliki uticaj na proizvodnju antitela. Proizvodnja antitela je proces koji troši mnogo energije, pa unos mesa, ali ne i masnoća, ima ozbiljan efekat na to - pojasnio je Gintsburg za TAS S.

On je dodao da ljudi koji su se vakcinisali treba da se usredsrede na konzumaciju visokokvalitetnih proteina, a prema ruskom naučniku, količina hrane bogate proteinima koja se konzumira u nekoj zemlji pokazuje ne samo koliko je ta nacija bogata, već i koliko je jak kolektivni imunitet njenog stanovništva.

Među faktorima koji mogu negativno uticati na proizvodnju antitela, naučnik je nabrojao alkohol i stres.

- Svi oblici stresa mogu primetno da smanje broj antitela - naglasio je na kraju Gintsburg.

(Telegraf.rs)