Britanski soj korona virusa za 56% zarazniji, a evo zašto će dovesti i do porasta smrtnih slučajeva

Britanci apeluju šta treba raditi da do toga ne dođe

foto: pixabay.com

Članovi britanskog naučnog odbora SAGE upozoravaju da je porast broja smrtnih slučajeva izazvanih novim sojem korona virusa neminovan, kao i da je jedini način zaštite ubrzanje programa vakcinacije.

Novi mutirani korona virus je za 56% zarazniji što rezultira porastom broja smrtnih slučajeva u Engleskoj nego u prvom talasu pandemije.

Naučnici objašnjavaju da mutirani virus, koji je pronađen u septembru u Londonu i na jugu Engleske može da zarazi mnogo više ljudi jer se i brže širi.

Iako nema dokaza da je opasniji ili smrtonosniji, činjenica je da će biti više smrtnih slučajeva usled mutacije nazvane "B.1.1.7.", a stručnjaci procenjuju da bi ta brojka mogla da dosegne 118.000 ljudi.

- Ako bismo se potpuno zaključali i izvrši se 200.000 vakcinacija nedeljno, tada bi Britanija mogla da ima 83.200 smrtnih slučajeva do jula 2021. godine što je za 18 odsto više nego ove godine. Ali, ako bismo povećali vakcinaciju, onda bi se smrtnost smanjila na 35.700, što bi bilo pola od brojke koju smo imali u 2020. - naglašavaju stručnjaci.

Da bi procenili koliko je novi mutirani virus zarazniji, istraživači su proučavali koliko su se brzo povećavali slučajevi u poređenju sa ostalim sojevima korona virusa.

(Telegraf.rs)