Kako upotreba mobilnog telefona u vreme pandemije utiče na naše mentalno zdravlje: Spas ili propast?

Pandemija korona virusa naterala nas je da promenimo navike

Foto: Unsplash/Mateus Campos Felipe

Koliko god smatrali da nam mobilni telefoni i tableti „kradu vreme“ i izluđuju nas jer smo non-stop dostupni, toliko moramo da priznamo da smo upravo zahvaljujući njima lakše pregurali period od početka pandemije korona virusa do danas.

To je potvrdila i studija rađena u Velikoj Britaniji.

U istraživanju je učestvovalo 2.000 odraslih; sedmoro od 10 ispitanika priznalo je da im je savremena tehnologija značajno pomogla tokom perioda zaključavanja.

Ipak, postoji i "druga strana medalje". Od marta do danas prosečno vreme korišćenja mobilnog telefona ili tableta bilo je tri sata i 25 minuta. Pre pandemije, dnevni prosek iznosio je dva sata i 27 minuta.

Čak 44 odsto ispitanika reklo je da koristi tehnologiju više nego prošle godine da bi ostali u kontaktu sa prijateljima i članovima familije, kupovali preko Interneta, strimovali TV emisije, vežbali i upravljali svojim finansijama.

Više od polovine ispitanika - 55 odsto njih - takođe se izjasnilo se da su im mobilni telefoni i tableti pomogli da se osećaju bolje tokom karantina i da lakše podnesu period kada su im mnoge do tada redovne aktivnosti bile uskraćene.

Konačno, 45 odsto ispitanika priznalo je da sada tehnologiju doživljava u pozitivnijem svetlu, a 61 odsto smatra da je korišćenje pametnih telefona pogodnost u vremenu u kom živimo.

- Od marta smo svi morali da se okrenemo tehnologiji više nego ikada i ohrabrujuće je videti kako ljudi postaju sve više svesni prednosti može ona da donese – kaže Kris Pit, šef kompanije First Direct koja je naručila studiju.

Ostati povezan sa drugima dok smo fizički razdvojeni predstavlja izazov za mnoge od nas, ali tehnologija je zaista pomogla u tome. Omogućila nam je da budemo u kontaktu sa porodicom i prijateljima, ali ono što je posebno važno je izjava trećine ispitanika da im je tehnologija u ovom periodu pomogla i u očuvanju mentalnog zdravlja.

(Telegraf.rs)