Da li i vi nosite istu masku više puta? Objavljeni šokantni podaci o tome koliko nas tada štiti!

Da li su maske efikasne i nakon više korišćenja?

Foto: Shutterstock

Nošenje korišćene maske može biti manje efikasno u zaštiti od korona virusa nego da je uopšte ne nosite, sugeriše novo istraživanje.

Istraživači su pogledali troslojne hirurške maske, koje su vrlo česte među zdravstvenim radnicima, ai i stanovništvom.

Otkrili su da, kada su nove, ove maske mogu filtrirati skoro tri četvrtine sitnih čestica koje se zadržavaju u vazduhu i sigurne su u zaštiti od infekcije. Ali, kada se koriste više puta, one filtriraju samo jednu četvrtinu malih kapljica, jer se maske deformišu sa svakim novim nošenjem. Tim sa Univerziteta u Masačusetsu kaže da nalazi pružaju dokaze zašto oblik maske treba uzeti u obzir prilikom ispitivanja njihove zaštite i dizajniranja novih maski.

-Prirodno je misliti da nošenje maske, bez obzira na to da li je nova ili stara, je uvek bolje išta nego ništa - rekao je koautor dr Jinkijang Ksi, vanredni profesor.

Rezultati pokazuju da je ovo verovanje tačno samo za čestice veće od pet mikrometara, ali ne i za fine čestice manje od 2,5 mikrometra.

Foto: Shutterstock

Troslojne maske su preporučene od strane zdravstvenih radnika. Unutrašnji sloj je napravljen od upijajućeg materijala, srednji sloj deluje kao filter, a spoljašnji je napravljen od neupijajućeg materijala.

Za studiju, objavljenu u časopisu Phisics of Fluids, tim je razvio digitalni model osobe koja nosi hiruršku masku sa naborima. Zatim su pogledali ponašanje aerosola, sitnih kapljica tečnosti i čestica koje se mogu zadržati u vazduhu. Model je pratio gde su aerosoli sleteli na masku i lice i da li su se probili u nos ili pluća.

Alat je pokazao da kada ljudi nose maske menja se i način na koji vazduh struji oko lica. Istraživači su otkrili da vazduh ne ulazi kroz nos i usta na određenim tačkama, već kroz celu površinu maske pri malim brzinama. Zatim su pogledali efikasnost filtracije troslojnih maski. Otkrili su da, kada su nove, mogu filtrirati 65 procenata čestica, ali kada su već korišćene, mogu filtrirati samo 25 procenata.

To znači da maska, kada je nova, nudi dobru zaštitu, ali nošenje nekoliko puta može biti gore nego kada se maska uopšte ne nosi.

Istraživači veruju da je to zato što nabori hirurške maske utiču na obrasce protoka vazduha i, kada se iznova koriste, menjaju oblik i njihova efikasnost se smanjuje. Za buduća istraživanja, tim se nada da će proučiti kako različiti oblici maski utiču na zaštitu.

- Nadamo se da će organi javnog zdravstva pojačati preventivne mere za suzbijanje prenosa korona virusa, poput izbora efikasnije maske, pravilnog nošenja radi najveće zaštite i izbegavanja ponovne upotrebe korišćene maske - rekao je Ksi.

Video: Kako sami da napravite kratkotrajnu zaštitnu masku

(Telegraf.rs)