Rizične kombinacije: Da bi pokazali puno dejstvo, lekove treba piti samo na jedan način

Koje namirnice i napitke bi trebalo da izbegavate ako ste na farmakološkoj terapiji

Foto: Shutterstock

Korišćenje antibiotika, lekova za snižavanje povišenog krvnog pritiska, analgetika i/ili antidepresiva zahteva promenu navika za trpezom.

Naime, usled interakcije lekova i pojedinih namirnica može da dođe do blokiranja ili smanjenja apsorpcije leka, kao i onemogućavanja dobrog reagovanja organizma na uzetu terapiju.

Lekovi se razlažu u jetri, a apsorbuju u tankom crevu, gdje naš organizam apsorbuje i hranu. Da li će terapijski učinak leka biti dobar ili ne, najpre zavisi od toga da li smo ga uzeli prema uputstvu proizvođača – pre, za vreme ili posle jela, ili “na svoju ruku”.

Takođe, rizik postoji i ako uzmemo lek u isto vreme ili neposredno posle konzumiranja pojedinih vrsta namirnica. U ovom drugom slučaju, u najvećem riziku su bebe i mala deca, kao i pripadnici starije populacije. Naime, deca imaju nedostatak digestivnih i jetrenih enzima zaduženih za metabolizam lekova, kao i slabije razvijenu ekskretornu funkciju bubrega.

S druge strane, stariji ljudi koji uzimaju veće količine lekova, pogotovo ako imaju neku hroničnu bolest, suočavaju se sa oslabljenom funkcijom jetre i bubrega, pa sporije eliminišu lekove iz organizma, što pojačava mogućnost neželjenih propratnih pojava.

Najčešće interakcije lekova i hrane

Svako od nas je barem nekoliko puta u životu bio na terapiji antibioticima. Ukoliko ste paralelno sa tetraciklinom uzimali mleko ili jogurt, sigurno ste primetili da vam je bilo potrebno više vremena do konačnog ozdravljenja. Naime, mleko i mlečni proizvodi utiču na slabiji terapeutski učinak antibiotika, pogotovo ako popijemo lek sa jogurtom ili mlekom umesto uz čašu vode.

Trebalo bi znati da mleko i mlečni proizvodi usporavaju dejstvo antibiotika i ako ih uzmemo u prva tri sata pošto smo popili lek. Najbolje bi bilo izbegavati namirnice iz ove grupe dok traje terapija antibioticima. Takođe, poznato je da antibiotici narušavaju crevnu floru i smanjuju sintezu vitamina K. Ovaj problem se uspešno rešava paralelnim uzimanjem probiotika dva sata pre ili dva sata posle popijenog antibiotika.

Foto: Shutterstock

Pacijenti koji boluju od hipertenzije često se žale na nagli pad pritiska ako u toku dana ne pojedu nešto slano. Ali, greše ako im to pređe u rutinu, jer slana hrana i kuhinjska so zadržavaju vodu u organizmu, a samim tim umanjuju efekat lekova protiv visokog pritiska. Veća količina natrijuma inicira povećano izlučivanje litijuma, što dovodi do izostanka terapijskog efekta lekova za hipertenziju.

Pacijenti koji uzimaju terapiju za snižavanje krvnog pritiska trebalo bi da pređu na morsku ili himalajsku so i da iz ishrane izbace sve namirnice koje su bogate običnom kuhinjskom solju.

S druge strane, lekovi za snižavanje povišenog pritiska uzeti sa čašom soka od grejpfruta mogu da izazovu nagli pad pritiska. Grejpfrut snažno utiče na aktivnost enzima koji učestvuju u metabolizmu lekova.

Zato bi sok od ovog voća trebalo da izbegavaju i pacijenti koji su zbog povišenog holesterola na terapiji statinima, kao i oni koji koriste imunosupresive.

  

Čaj i lek? Ne, nikako!

Nije mali broj ljudi se opredeljuju da lekove popiju uz šoljicu čaja, što je još jedna greška. Naime, lek bi trebalo piti isključivo sa vodom, jer je to najsigurniji način da ga naš organizam metaboliše na pravi način.

Konzumiranje biljnih čajeva je dobra navika, ali i tu postoje određena pravila koja su fitoterapeutima dobro poznata. Nijednu vrstu čaja ne bi trebalo uzimati duže od pet dana zaredom, osim ukoliko je pacijent odlučio da u saradnji sa fitoterapeutom leči određen zdravstveni problem.

foto Pixabay

Najopasnije je piti čaj od kantariona uz lekove protiv astme, migrene ili za vreme uzimanja kontraceptivnih pilula, jer kantarion snižava koncentraciju lekova u krvi.

  

Antidepresivi, sir i vino

Pacijenti koji su na terapiji antidepresivima trebalo bi najmanje tri sata posle uzimanja leka da izbegavaju konzumiranje zrelih sireva, vina, usoljene ribe i kiselih krastavaca.

foto: pixabay.com

U suprotnom, mogu da se suoče sa naglim skokom pritiska, glavoboljom, osećajem mučnine i povraćanjem. Glavni krivac za ove tegobe je tiramin, aminokiselina koja može da izazove hipertenzivnu krizu.

Beli luk i aspirin

Namirnica koja se često koristi u balkanskoj kuhinji je beli luk, kako zbog arome, tako i zbog izvanrednih preventivnih svojstava.

Ali, beli luk bi trebalo da izbegavaju osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi, posebno u prva dva sata posle uzete terapije.

Video: Galenika proizvela 372.000 tableta hlorokina

(Telegraf.rs)