Hirurška resekcija želuca nije bezazlena: Ovo su komplikacije koje mogu da se jave posle operacije

Kod 1 do 2 odsto pacijenata koji odluče da izgube višak kilograma na operacionom stolu javljaju se komplikacije

Foto:Ilustracija: Pixabay

Milan Lazić, otac folk pevača Darka Lazića, preminuo je danas usled komplikacija posle operacije želuca. Stariji Lazić je, zbog viška kilograma i povišenog pritiska koji je imao kao posledicu gojaznosti, odlučio da na isti način kao i Darko prevaziđe ovaj problem.

Nažalost, kod Milana Lazića pojavile su se komplikacije koje, i pored pomoći vrhunskih stručnjaka na odeljenju intenzivne nege, njegov organizam nije uspeo da izdrži.

Rukavna resekcija želuca, koja je kod nas postala posebno popularna poslednjih godina i kojoj su se podvrgle mnoge javne ličnosti – od Darka Lazića, fotografa Dejana Milićevića, do Indire Aradinović Indi, daje odlične rezultate, ali u isto vreme može da bude i veoma rizična.

Statistike pokazuju da se komplikacije posle rukavne resekcije želuca događaju kod svega 1 do 2 odsto pacijenata. Neke od najčešćih su osećaj mučnine, pojava gorušice, povraćanje, ali i metabolički poremećaji koji se, tvrde barijatrijski hirurzi, uspešno prevazilaze uzimanjem suplemenata.

Prema rečima stručnjaka, najopasnija je komplikacija razilaženja steplerske linije, odnosno pojava izlaska tečnosti iz smanjenog želuca u trbušnu šupljinu. Tada su potrebni ne samo ogromno hirurško iskustvo, već i najviši standardi u intenzivnom lečenju ovakvih pacijenata.

Ko je kandidat za operaciju

Relativno brzo mršavljenje, odnosno rapidni gubitak kilograma za samo nekoliko meseci posle odlaska na barijatrijsku hirurgiju, privlačan je svima koji žele da se oslobode viška kilograma. Pa ipak, na ovu intervenciju ne mogu da idu svi koji su nezadovoljni svojim odrazom u ogledalu.

Neophodno je da višak kilograma bude zaista drastičan u odnosu na idealnu telesnu težinu – od 45 kilograma viška kod muškaraca i od 36 kilograma viška kod žena.

Foto: Shutterstock

Hirurgija je indikovana kada je indeks telesne mase jednak ili veći od 35kg/m2, a može da se izvede i kod pacijenata koji imaju niži indeks telesne mase, a već imaju manifestnu šećernu bolest ili potreba profesije zahteva normalnu telesnu težinu.

Pripreme za operaciju

Pored toga što je ova intervencija skupa – košta u proseku oko 6.000 evra, odgovoran hirurg nikada neće dopustiti pacijentu da tek tako zakaže operaciju.

Pre operativnog zahvata, neophodno je da pacijent prirodnim putem izgubi od pet do deset odsto aktuelne telesne težine. To umnogome pomaže izvođenju laparoskopske operacije, s obzirom na to da se jetra, koja je obično masna, “odmasti” i na taj način smanji, ostavljajući prostor nad želucem za slobodan hirurški zahvat.

Kako izgleda operativni zahvat

Uklanjanje ili “smanjenje” želuca, kao najčešća operacija u barijatrijskoj hirurgiji danas (više od 80% svih operacija je “rukavna resekcija želuca”) radi se tako što se malom kamerom kroz otvor od jednog centimetra uđe u trbušnu šupljinu i sa dodatna dva instrumenta (koji prolaze kroz dva otvora od pet mililetara) izvrši odvajanje velike krivine želuca, i to od jednjaka do dvanaestopalačnog creva, a onda se 75% želuca odstrani upotrebljavajući specijalne samošivače (“steplere”) koji istovremeno odsecaju i ušivaju tkivo želuca.

Na taj način novoformirani želudac postaje oblika banane i ima kapacitet od oko 150 mililitara. To znači da u budućnosti pacijent može da pojede u jednom obroku oko pet-šest zalogaja hrane, što je sasvim dosta i za mršavljenje i za normalno funkcionisanje organizma.

Postoperativni tok podrazumeva dijetalnu ishranu od mesec dana; prve dve nedelje uzima se tečna ishrana, a druge dve nedelje kašasta hrana, slična hrani za bebe. Hrana mora biti kuvana i mora se konzumirati u malim količinama i malim zalogajima.

Zbog specifičnosti samog operativnog zahvata i eventualnih promena koje se mogu javiti kod pacijenata koji su se podvgrli barijatrijskoj hirurgiji, osobe koje su se odlučile na ovakav način gubitka kilograma moraju do kraja života da budu u stalnom kontaktu sa hirurgom.

(Telegraf.rs)