Poslušajte stručnjaka: Ne ignorišite nadutost - možda je deo većeg problema

Smatra se da svaki treći pacijent povremeno ili stalno ima neprijatan osećaj nadutosti

Ass dr sci. med. Dušan Popović, foto: privatna arhiva

Ass dr sci. med. Dušan Popović, gastroenterohepatolog sa Klinike za gastroenterologiju Kliničkog centra Srbije, odgovara na pitanja zašto je nadutost danas čest problem i kako da je ublažimo.

Nadutost je veoma čest simptom u svakodnevnoj gastroenterološkoj praksi. Razlozi za nastanak nadutosti mogu biti različiti. To mogu biti: greške u ishrani, funkcionalni ili organski poremećaji. Greške koje se prave u ishrani su kada ljudi neredovno jedu, obroci su obilni, hrana se dobro ne sažvaće. Sve to dovodi do pojačanog unošenja vazduha u organe za varenje, što prouzrokuje osećaj nadutosti, pojačano puštanje vetrova i podrigivanje. Ne sme se zaboraviti ni unošenje gaziranih pića i pušenje. Nadutost je najčešće simptom funkcionalnih poremećaja.

  • Šta su funkcionalni poremećaji organa za varenje?

Funkcionalni poremećaji su posledica izmenjenog prolaska sadržaja hrane kroz organe za varenje i/ili njihove pojačane osetljivosti, a uz odsustvo vidljivih, organskih oštećenja. Najvažniji funkcionalni poremećaji su sindrom nervoznog debelog creva i dispepsija. Pored nadutosti, ovi poremećaji su udruženi sa: bolom, neredovnim pražnjenjem creva, osećajem nelagodnosti, težine i „pretakanja“ u trbuhu. Prisustvo funkcionalnih poremećaja smanjuje kvalitet života pacijenata.

Ass dr sci. med. Dušan Popović, foto: privatna arhiva
  • Kako da znamo da li su tegobe uzrokovane funkcionalnim ili organskim poremećajem digestivnog trakta?

Prva stepenica je razgovor sa lekarom koji će uraditi anamnezu i pregled. Simptomi koji ukazuju na organsko oboljenje (tzv. alarmni simptomi) su: anemija, pojava krvi u stolici, smena zatvora i proliva, gubitak na težini, uporno povraćanje, postojanje karcinoma u porodici i dr. Pacijenti koji imaju alarmne simptome zahtevaju neodložno i detaljno gastroenterološko ispitivanje (laboratorijske analize, ultrazvuk, gastroskopija, kolonoskopija i dr.).

Kod funkcionalnih poremećaja najčešće nisu prisutni alarmni simptomi. Tipično je i da ovi pacijenti nemaju tegobe preko noći. Njihove tegobe se najčešće pogoršavaju prilikom stresa, a popuštaju nakon pražnjenja creva ili puštanja vetrova (kod nervoznog debelog creva).

  • Šta savetujete pacijentima koji se žale na nadutost?

Lečenje nadutosti započinje primenom higijensko-dijetetskog režima. To podrazumeva da pacijenti treba da imaju redovne obroke, količinski manje, da dobro sažvaću hranu i polako jedu. Potrebno je izbegavati hranu koja prouzrokuje nadutost (karfiol, grašak, pasulj, gazirana pića, šećeri i dr.). Osobe kod kojih se nadutost javlja nakon unošenja mleka, mogu da imaju nedostatak laktaze (enzim koji razlaže mlečni šećer). Oni mogu da uzimaju mleko bez laktoze, kiselo mleko i jogurt. Pošto je svaka osoba individua za sebe, različite namirnice kod nekih dovode do nadutosti, a kod nekih ne, što zahteva individualan pristup i izbegavanje strogih ograničenja u ishrani. Eliminacija stresa, redovna fizička aktivnost i prestanak pušenja se podrazumevaju.

Postoji veliki broj preparata koji se koriste kod nadutosti. Potrebno je odabrati onaj koji deluje i na sam uzrok. Neophodno je da odabrani preparat bude bezbedan i efikasan.

Preparat sa kojim imam višegodišnje pozitivno iskustvo i sa kojim najčešće započinjem tretman nadutosti je Flobian®.  Flobian® je prirodan i bezbedan preparat, koji je otkriven i patentiran u Švedskoj, a na našem tržištu se nalazi već 10 godina.  Njegov aktivni sastojak deluje u crevima sprečavajući nastanak gasa i tako uklanja uzrok problema, smanjujući nadutost i gasove. Pored toga, pomaže da se smanje i drugi simptomi funkcionalnih poremećaja (bol, grčevi, neregularna stolica i dr). Potpuno je bezbedan za dugotrajnu primenu, a u tretmanu nadutosti i gasova savetuje se najmanje 4 nedelje.

(Telegraf.rs/PR)