Dr Tatjana Radosavljević otkriva koja je namirnica najvažnija za oporavak pluća posle kovida-19
Ovim pacijentima potreban je duži oporavak koji podrazumeva mirovanje, kvalitetnu ishranu i vežbe disanja
Korona virus kod mnogih pacijenta izaziva upalu pluća koja nažalost kod nekih osoba ostavlja ožiljke na plućnom tkivu i znatno usporava oporavak posle infekcije. Zato je važno da osobe neposredno posle bolesti miruju i vode računa o ishrani.
– Kod pacijenata sa covid 19 pneumonijom,osim terapije važna je i hidratacija, kao i kod ostalih infekcija. Povišena temperatura, znojenje mogu dovesti do gubitka vode u organizmu. Preporučuju se čajevi, voda, slane supe, obična voda, mleko, ali ne bi trebalo da se uzimaju gazirani sokovi. Potrebno je da se uzima oko dva litra tečnosti dveno – kaže dr Tatjana Radosavljević, pulmolog.
Da li, ako mu klinička slika dozvoljava, sme da ustaje, prošeta po kući ..
S obzirom da je covid 19 već prepoznat kao sistemska bolest, u početku se ne može znati da li osim pluća zahvaćeno i srce. Sa druge strane, kod mnogih pacijenata postoji i povećana sklonost ka stvaranju trombova koje je povezano sa povišenim D dimerom. Sama bolest sa treće strane praćena je ogromnim umorom i povišenom temperaturom.
Zato se savetuje mirovanje, kretanje po kući, ali nikako veći fizički napori. Čak i kada prođe aktivna faza bolesti, fizičkim napor se ne preporučuje, dozirano treba započeti sa laganim šetnjama, onoliko koliko organizam dozvoljava. Ne treba da se pacijet forsira „da bi video koliko može da izdrži“, pošto to nije dobro ni za pluća, ni za srce.
A koja je to namirnica koja je ključna u oporavku pluća saznajte u nastavku teksta na portalu E-klinika...
(Telegraf.rs)