Dr Zdravković otkriva šta se desilo čoveku koji se 10 dana sam lečio od kovida: "Ne radite to!"

Direktorka KBC Bežanijska kosa upozorava

Foto: Marko Jovanović

Direktorka KBC Bežanijska kosa, dr Marija Zdravković rekla je u razgovoru za TV Pink koje su najčešće komplikacije koje nastaju kao posledica kovida, ali i zašto ljudi ne smeju čekati da počnu sa lečenjem.

- Najteže su iznenadne tromboembolije. Jutros smo imali situaciju da je pacijent koji se lepo oporavio i uspeo da prebrodi problem sa plućima imao srčanu smrt, kao posledicu, verovatno tromboembolije - rekla je ona.

Dr Marija Zdravković ističe da je najveća greška zanemariti simptome i čekati kod kuće da sve prođe. Veliki broj ljudi, kako kaže, ima strah od dolaska u bolnicu, koji je neopravdan, jer će dolaskom u bolnicu dobiti odgovarajuću terapiju i oboljenje proći što lakše.

- Postoje osobe koje mogu kod kuće da se leče, ali se to može utvrditi samo lekarskim pregledom uz pomno praćenje bolesnika - rekla je ona.

Za samo lečenje i odustajanje od odlaska kod lekara kaže da može biti veoma opasno.

- Svi koji su se sami lečili su loše prošli - ili su se lečili predugo ili su imali teške komplikacije. Noćas nam je došao relativno mlađi čovek u ekstremno teškom stanju koji 10 dana leži kod kuće i jutros je pred intubaciju - navodi Zdravković.

Ističe da sva tri talasa karakteriše da se pacijenti kasno javljaju lekaru i da zanemaruju simptome.

- Kada pacijent dobije sumnju da ima koronu, jako je važno da prekine kontakte, jer je bitno da prekine lanac zaraze. Možete 13 dana da nemate tegobe, a 14 dan da razvijete simptome - zaključila je ona.

(Telegraf.rs)