GASTROENTEROLOG UPOZORAVA: Možete napraviti opasnu grešku ako uzimate probiotik uz antibiotik
Sa dr Miodragom Krstićem, iz Kliničkog centra Srbije, profesorom gastroenterologije i hepatologije na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu i predsednikom udruženja gastroenterologa Srbije, razgovarali smo o primeni antibiotika, njihovom značaju, ali i brojnim neželjenim efektima
Zato danas svetski vodiči ističu da se uz svaki antibiotik, mora uzimati i provereni probiotski preparat.
U našim apotekama može se naći mnogo različitih probiotika. Ipak, među brojnim probioticima, postoji samo jedna probiotska gljivica pod nazivom Saccharomyces boulardii. Ono što je za ovaj oblik probiotika važno znati je da je, kao gljivica, otporan na sve vrste antibiotika. Samo Bulardi se može uzimati u isto vreme sa antibiotikom. Svi drugi probiotici nisu uvek u potpunosti bezbedni za primenu tokom antibiotske terapije. Naime, većina probiotskih preparata u svom sastavu sadrži dobre bakterije, koje su osetljive na delovanje antibiotika, kaže dr Krstić.
Kada uzmete probiotske preparate koji su sastavljeni iz dobrih bakterija, često se savetuje da napravite razmak od 2 ili 3 sata, jer u suprotnom postoji veliki rizik da će antibiotik delovati i na probiotske dobre baterije, i time smanjiti efikasnost preparata koji pijete da biste sprečili stomačne tegobe, ističe prof Krstić.
Pored velike mogućnosti da antibiotik uništi korisne probiotske bakterije, postoji i mogućnost da one razmene rezistentne gene sa patogenima, čime bi loše bakterije mogle postati otporne na antibiotik. Da li možete zamisliti situaciju da svi antibiotici izgubi svoju efikasnost? To bi izazvalo katastrofu ogromnih razmera i ugrozilo opstanak čovečanstva, a zbog česte nekritične primene antibiotika, već postoji mnogo sojeva loših bakterija otpornih na njihovo delovanje.
Upravo zbog svega navedenog važno je da pacijenti, ali i mi lekari, budemo svesni da samo pravilnom upotrebom možemo sačuvati antibiotike za situacije kada će oni zaista biti potrebni. Istovremena primena probiotske gljivice, uz sve ostale mere koje se preporučuju, pomoći će da se uspešno suprotstavimo rastućoj otpornosti bakterija na antibiotike.
Kada govorimo o otpornosti, važno je napomenuti i da antibiotici širokog spektra imaju veći uticaj na crevnu mikrofloru, a samim tim postoji i veća verovatnoća da se jave brojna neželjena dejstava. Uglavnom se javljaju tegobe kao što su bolovi u stomaku, nadutost ili proliv, a ponekad i ozbiljne infekcije poput Klostridije koja može biti veoma opasna.
(Telegraf.rs/PR)