Obolelima od kovida daju vitamine C, D, cink i još jedan o kom malo znamo: Evo kako nas on štiti

Poznati antioksidans doprinosi sprečavanju i usporavanju velikog broja promena u organizmu

Foto: Shutterstock

Otkako je proglašena pandemija korona virusa, lekari u Srbiji postavili su osam terapijskih protokola u lečenju obolelih od kovida 19. Za one koji imaju najblaži oblik bolesti preporuka je da svakodnevno uzimaju probiotike, vitamine C i D, cink, ali i alfalipoinsku kiselinu.

Mnogi se do sada nisu susreli sa alfalipoinskom kiselinom, suplementom koji kao i pomenuti vitamini i cink pozitivno utiče na imunitet. Ali, po čemu se ona razlikuje od, na primer, vitamina C i vitamina D na čiji značaj poslednjih meseci ukazuju imunolozi?

Alfalipoinska kiselina je antioksidans, jedinstven po tome što je rastvorljiv i u masti i u vodi. Dospeva do svakog organa i ćelije u organizmu, prolazi krvno-moždanu barijeru, a povoljno deluje i na ćelije mozga.

Ovaj antioksidans direktno reaguje sa slobodnim radikalima, kao i sa jonima metala i regeneriše druge važne antioksidanse kao što su vitamini C i E, tako što produžava njihovo delovanje. Takođe, alfalipoinska kiselina neutrališe slobodne radikale i štiti ćelije od njihovog štetnog delovanja.

Osobe koje inače imaju problema sa osećajem trnjenja i mravinjanja ispod kože, koje se žale na slabost i bol kod oštećenja nerava uzrokovanih dijabetesom znaju koliko je alfalipoinska kiselina korisna da ublaži navedena stanja. Blagotvorna je, takođe, i kod pacijenata koji imaju aterosklerozu i kardiomiopatiju.

Uloga upotrebe alfalipoinske kiseline kod obolelih od kovida 19 je da produži delovanje vitamina C koji bi trebalo uzimati svakodnevno u dozi koju preporuči lekar.

Video: Ispovest korona pacijenta iz beogradske bolnice

(Telegraf.rs)