Gde da pronađemo vitamin D? U kojoj hrani se nalazi?
Kako putem hrane može da se poveća unos vitamina D, naročito tokom zime, kada nema sunca…
U Srbiji gotovo niko nema dovoljne vrednosti vitamina D u krvi. Skoro svi patimo od nedostatka. Zato nam se ljudi razboljevaju i umiru od korone više nego letos, kada je bilo sunca i kada je svako od nas imao više vitamina D u krvi nego sada – kaže prof. Borislav Kamenov, imunolog. A vitamin D neophodan je u borbi protiv covid 19, na više načina, pokazala su istraživanja.
Studije objavljene u „The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics“ pokazuju da gotovo 50% populacije ima nedostatak koncentracije vitamina D u krvi, posebno tokom zime i ako žive severno od 35. paralele. Nedovoljne količine vitamina D mogu da predstavljaju problem, koji se može korigovati odgovarajućom ishranom i suplementacijom vitamina D. Rizične grupe u pandemiji covid 19 su starije osobe i hronični bolesnici, a upravo kod njih se beleže niske vrijednosti vitamina D u krvi.
Zato se preporučuje svima da urade analizu kriv kako bi sa sigurnošću znali koliki je deficit vitamina D i ima li ga.
Preporuka za obezbeđivanje organizma vitaminom D je boravak na otvorenom i izlaganje sunčevoj svetlosti. Ali tokom zime, potrebno je unositi vitamin D iz izvora hrane.
U kojim namirnicama ima vitamina D pročitajte u nastavku teksta na portalu E-klinika
(Telegraf.rs)