Važna informacija za sve one koji nose vizir bez maske

Vizir vas neće zaštititi ako nemate masku ispod

Foto: Tanjug/AP

Najnovija studija istraživačkog centra Riken u Kobeu, sprovedena uz podršku Vlade Japana i objavljena krajem septembra, pokazuje da štitnici za lice ne zaustavljaju širenje covid 19  ukoliko se uz vizir ne nosi i zaštitna maska, piše portal E-klinika.

Kako navode dnevnici New York Times i Guardian, vladin istraživački centar u Kobeu sproveo je studiju koristeći Fugaku, najbrži superkompjuter na svetu. Rezultati studije pokazali su da je skoro 100 odsto kapljica u vazduhu  manjih od 5 mikrometara uspelo da zaobiđe  plastične štitove, a oko polovina većih kapljica, veličine 50 mikrometara, ostalo je u vazduhu.

Makoto Tsubokura, vođa tima kompanije Riken, toplo preporučuje da se umesto plastičnih štitnika za lice koriste zaštitne maske za zaštitu lica od virusa.

Sudeći prema rezultatima simulacije, nažalost, efikasnost štitnika za lice u sprečavanju širenja kapljica iz usta zaražene osobe je ograničena u poređenju sa maskama – izjavio je Tsubokura za Guardian.

On je rekao da oni kojima je savetovano da ne nose maske za lice, kao što su osobe sa respiratornim problemima ili mala deca, i umesto maski  koriste štitnike za lice – to mogu da praktikuju, ali samo na otvorenom ili u dobro provetrenim zatvorenim prostorima. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe su preporučili da se za zaštitu od korone nose platnene maske za lice, a ne štitnici.

A kada treba da radite PCR test na kovid da on ne bi bio lažno negativan, pročitajte OVDE.

(Telegraf.rs)