Svi pričaju o gubitku mirisa, a ova Beograđanka je na osnovu nečeg drugog shvatila da je pozitivna
To je ujedno i jedini simptom koji ima
53-godišnja M.B. iz Beograda koja je ujedno i zdravstveni radnik, ističe da se testirala preventivno budući da su mnoge njene kolege imale pozitivan nalaz na korona virus. Ipak, pre samog testiranja primetila je jedan neobičan simptom za koji je posumnjala da može ukazivati na kovid.
- Čudo mirisa imam i ništa mu ne fali, za sada. Ipak, ukus hrane se dosta promenio. To sam primetila dok sam pila jutarnju kafu. Kao vodu da sam pila - ističe ona u razgovoru za "Telegraf".
Kako kaže, čulo ukusa varira od dana do dana.
- Jedan dan osećam ukus hrane, ali ublaženije, a u jutarnjim časovima uopšte. Sve zavisi - kaže i dodaje da je to jedini simptom kovida koji uopšte i ima.
Nažalost, rezultat je ubrzo pokazao da je M.B. pozitivna, a njeno iskustvo ide u prilog i onome na šta naučnici apeluju, a to je da nije samo čulo mirisa pogođeno.
Istraživanje objavljeno u magazinu Chemical Senses otkriva da je veći deo fokusa javnosti na gubitku mirisa.
- Međutim, ovi izveštaji su umanjili ili nisu uspeli da razlikuju potencijalne efekte na ukus, te zanemarili hemestezu - istakli su istraživači.
Upravo zato su želeli da istraže uticaj kovida na hemestezu. Ukus predstavlja hemijsku reakciju hrane ili drugih predmeta u ustima sa receptorima koji se nalaze u jeziku. Ta hemijska reakcija dovodi do stimuliranja trogranog moždanog nerva, koji je zadužen za registraciju teksure, bola i temperature hrane koja se unese.
Da bi istražili vezu, istraživači su sproveli višejezični, međunarodni upitnik kako bi procenili količinu i kvalitet percepije mirisa i ukusa.
U prvih 11 dana nakon lansiranja upitnika čak 4.039 učesnika prijavilo je dijagnozu kovida, a ispostavilo se da su mnogo pre pojavljivanja simptoma mirisi, ukus i hemestetička funkcija bili znatno smanjeni u poređenju sa statusom pre bolesti.
Tako su nalazi studije pokazali da hematocenzorno oštenje povezano sa kovidom nije ograničeno samo na miris već utiče i na doživljaj ukusa.
(Telegraf.rs)