Oglasila se Stomatološka komora Srbije povodom navoda da se Laušević zarazio koronom na operaciji

Oštro negiraju takve navode

Foto: ATA Images; pixabay.com

Nakon navoda da se proslavljeni glumac Žarko Laušević zarazio korona virusom na operaciji ciste u ustima koju je imao 23. oktobra, oglasila se i Stomatološka komora Srbije.

- Milioni pacijenata u svetu u vreme pandemije COVID-19 lečeni su i leče se od strane stomatologa i nije zabeleženo da je došlo do zaražavanja u stomatološkim ordinacijama, a to se vrlo pomno prati. To nije ni slučajno, jer već od kraja osamdesetih, pojavom HIV infekcije, stomatolozi su shvatili neophodnost zaštite od kapljično i krvno prenosivih bolesti, te u rutinsku upotrebu uveli su maske na lice, zaštitne naočare i rukavice! - navodi se u njihovom saopštenju.

Upravo zato što je poslednjih meseci rizik od zaraze virusom SARS-CoV-2 značajno povećan, mere zaštite podignute su na viši nivo, što za posledicu ima i smanjen broj pacijenata u ordinacijama, ali, što je mnogo važnije, rizik od eventualnog zaražavanja u stomatološkim ordinacijama sveden je na najmanju moguću meru.

- Shvatajući našu profesiju kao visokorizičnu, odavno smo naučili kako da naše pacijente i sebe branimo od zaražavanja! Rezultat višedecenijskih iskustava u primeni zaštitnih procedura doveo je do stava da je odlazak kod stomatologa danas jedna od najsigurnijih medicinskih poseta koje možete imati! Samim tim, stomatološke intervencije ne treba odlagati da ne bi došlo do nastanka većih problema, odnosno progresije različitih oboljenja zuba i usne duplje. Zapuštena stanja u usnoj duplji mogu značajno da utiču na razvoj težih oboljenja jer višestruko ugrožavaju nivo imune odbrane organizma. Pad imuniteta direktno utiče na podložnost zarazi raznim sezonskim i drugim virusima među kojima je od velikog značaja i SARS-CoV-2 virus. To je potrebno sprečiti blagovremenom sanacijom usne duplje.

Takođe, navode, treba razmišljati i o predstojećem periodu u kome će možda ponovo kretanje biti ograničeno i smanjena dostupnost svih nivoa zdravstvene zaštite.

- Kao grupa profesionalaca koja je najbolje upoznata sa opštim stanjem oralnog zdravlja našeg stanovništva, svesni smo uloge medija u formiranju društvene svesti. Obraćamo se javnosti u cilju sprečavanja širenja neproverenih vesti i špekulacija koje za posledicu mogu ugroziti sveukupno oralno zdravlje nacije, ukoliko se pacijenti, iz straha da mogu da se u ordinacijama zaraze virusom SARS-CoV-2 ne bi javljali svojim stomatolozima. Sigurni smo, da su pacijenti daleko više izloženi mogućnošću zaraze Korona virusom u toku svakodnevnih aktivnosti, nego prilikom stomatoloških intervencija koje se obavljaju uz primenu svih preporučenih mera zaštite u kontrolisanim kliničkim uslovima. Uz želju da nastavimo i nadalje da komuniciramo precizno i istinito, imajući u vidu istinito obaveštavanje i zdravlje nacije kao prvi prioritet, zahvaljujemo se na objavljivanju našeg reagovanja - zaključuje se u saopštenju Stomatološke komore Srbije.

Video: Kubura: Mi smo se sa tom koronom davno upoznali, preležali smo i gore bolesti

(Telegraf.rs)