Hercegovina postala "centar sveta" otkako su nemački naučnici objavili šta može biti lek za koronu

Nemački naučnici su objavili da slatki pelin dobro reaguje u borbi sa kovidom

foto: printscree/TV Prva

Slatki pelin gorkog ukusa postao je planetarni hit otkako su nemački naučnici otkrili da može pomoći u borbi protiv korona virusa. Farmaceutima je odavno poznat, a ljudi ga koriste u borbi protiv raka.

U pitanju je biljka za podizanje imuniteta koja uspeva samo u Hercegovini. Za sada jedini Petar Mihić kod Ljubinja plantažno uzgaja ovu biljku koja se dobro pokazala u borbi protiv karcinoma, a svetski je tražena i u svetu od marta.

Od trenutka kada su Nemci objavili istraživanja koja pokazuju da pelin pomaže u borbi protiv korone, Petrov telefon stalno zvoni. Ipak, najbolje rezultate postiže kada se koristi sa zvaničnom medicinom.

foto: printscree/TV Prva

Na Balkanu je pak, odavno poznat pošto se koristi u čajnim mešavinama, a sadrži gorke materije koje se koriste kao digestive, imaju antimikrobno, antibakterijsko i antivirsno delovanje.

- Prema tome pretpostavljam da se sa određenim analizama došlo do zaključka da može da utiče na kovid kao i na ostale viruse. Nekada se u narodnoj medicini tukao i stavljao na rane upravo zbog svog antibakterijskog delovanja - u razgovoru za "Exploziv" ističe farmaceut Zorica Tasovac.

Inače, slatki pelin je odavno poznat po tome da neverovatnom brzinom umiruje kašalj, te je dovoljno da se samo stavi pod nos i udahne par puta. Ipak, kod upotrebe slatkog pelina treba voditi o računa o doziranju jer u sebi sadrži gorke aromatične materije i eterična ulja koja mogu dovesti do neželjenih efekata ako se pravilno ne koristi.

Šta kažu nemački naučnici?

Foto: Shutterstock

Kako navodi DW, naučnici sa nemačkog Instituta "Maks-Plank" došli su do saznanja da slatki pelin može biti efikasan u borbi protiv kovida.

Iako Svetska zdravstvena organizacija kaže da trenutno nema dokaza da ova biljka pomaže u lečenju kovida, dr Andrea Jurić, v.d. direktorka Insituta za javno zdravlje Zapadnohercegovačkog kantona, potvrdila je da je bila upoznata sa tim da ova biljka pozitivno utiče na obolele od kovida.

Budući da ova biljka raste i u Dalmaciji, hrvatski ministar zdravlja Krunoslav Capak rekao je da ne može iznositi komentare dok ne dobije rezultate kliničkih ispitivanja.

- Mi se u medicinskoj profesiji prvenstveno vodimo naučnim istraživanjima i kliničkim ispitivanjima lekova i mediciskih postupaka.

(Telegraf.rs)