Beograđane čeka najveća dilema ove zime: Da li ćete sedeti u kafićima bez maske i na zimu?

Strah od korona virusa ne jenjava, štaviše svi se pripremaju za treći talas

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Od danas počinje primena novih mera Kriznog štaba - svi ugostiteljski objekti bez obzira na to da li je reč o otvorenom ili zatvorenom prostoru mogu da rade do 23 časa. Istovremeno, pooštrena je kontrola, pa će tako biti ograničen i broj ljudi koji mogu da borave u objektima.

Ipak, to nas dovodi do novog pitanja - gde ćemo s dolaskom hladnih dana uopšte moći da popijemo kafu sa prijateljima i da li možemo verovati pojedinačnim merama ugostitelja?

Virus se širi sitnim kapljicama aerosolom, kada zaražena osoba razgovara, kašlje ili kija. Te kapljice mogu sleteti direktno na ljude u blizini i zaraziti ih, a mogu i završiti na površinama koje bi neko mogao da dodirne kasnije.

SZO čak tvrdi da postoje dokazi da sitne čestice virusa mogu ostajati suspendovane u vazduhu i do dva sata, omogućavajući širenje od osobe do osobe u zatvorenim, slabo provetrenim prostorima.

Iako većina ugostiteljskih objekata u Srbiji zahteva da se pri ulasku u zatvoreni prostor nosi maska, gotovo svi gosti će je odmah skinuti po sedanju za to. S druge strane, stolovi uglavnom nisu dovoljno prostrani da na bezbednoj distanci budu svi koji na njemu sede.

Da li nas zaštitne maske uopšte štite u kafićima?

Da li i vi najčešće ovako provodite vreme? / Foto: Pixabay

- Verovatnoća da se infekcija prenese hodajući od vrata restorana do stola je blizu nule - ističe Robert Dingval, profesor sociologije na Univerzitetu Notingham Trent.

Drugi stručnjaci pak, kažu da iako je rizik možda nizak treba biti oprezan.

- Ima smisla nositi masku koliko god možemo dok smo u zatvorenom - ističe dr David Strain, kliničar sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Eketeru.

Stoga stručnjaci se slažu da je pitanje lutrije i "bolje išta nego ništa", a potpunu zaštitu pruža samo nošenje maske koja se neće skidati.

(Telegraf.rs)