Najzdravija hrana na svetu: Štiti mozak i vid, deluje protiv alergija i raka, a uz to je i jeftina
Zbog antikancerogenih molekula koje sadrži trebalo bi da je jedete svakodnevno
Kelj, brokoli, karfiol, kupus, raštan, prokulice, spanać, blitva, rukola, matovilac, potočarka i listovi cvekle nisu svima omiljeno povrće, ali su i te kako korisni za zdravlje. Sadrže sulforafan i indol-3 karbinole, moćne antikancerogene molekule koje sprečavaju rast zloćudnih tumora.
Odavno je poznato da navedene vrste povrća mogu da spreče oštećenja DNK, a dokazano je da ona zaustavljaju širenje raka, pokreću odbranu od patogena, pomažu sprečavanje limfoma, pojačavaju rad jetrenih detoksikacijskih enzima, deluju na suzbijanje bujanja ćelija karcinoma dojke i smanjuju rizik napredovanja raka prostate.
Takođe, naučno je dokazano da sulforafan kojim obiluje zeleno lisnato povrće štiti mozak, čuva vid, povoljno utiče na ublažavanje alergijskih stanja i blagotvoran je kod dijabetesa tipa 2.
Nutricionisti savetuju da kupus, brokoli i karfiol operete pod mlazom hladne vode, isečete, ostavite da odstoji 40 minuta na svežem vazduhu, pa da ih tek onda kuvate.
Spanać, blitvu, rukolu, matovilac i potočarku najbolje je jesti u svežem stanju. Kako je navedeno u istraživanju objavljenom u časopisu “Nutrition and Cancer”, sa zelenim lisnatim povrćem ne može se meriti nijedna celovita namirnica, jer ono sadrži obilje antioksidanasa.
Nutricionisti podsećaju da što su boje povrća i voća jače, to je i njihov uticaj na zdravlje bolji. Slikovito rečeno, kada jedete zeleno lisnato povrće, zapravo jedete “celu dugu”.
Listove cvekle (koje najčešće bacamo i koirstimo samo koren), kao i svež spanać najbolje je izmiksati sa bananom, kiselom jabukom i nekim sezonskim voćem, i odmah popiti - tako ćete uneti veliku količinu fitonutrijenata koji će direktno otići u krv i krenuti da “čiste” toksine.
Ukoliko pijete lekove za razređivanje krvi, vodite računa o količini zelenog lisnatog povrća koje ćete pojesti u toku dana. Naime, ovi lekovi deluju tako što narušavaju aktivnost enzima koji reciklira vitamin K, uključen u proces zgrušavanja krvi, a u zeleno lisnato povrće je prava riznica vitamina K.
(Telegraf.rs)