Otkriven tajni recept za dug život: Ova namirnica vam može pomoći da doživite stotu

Ljudi koji žive do svoje 90. ili 100. godine svoju dugovečnost duguju ovoj namirnici

Foto: Pixabay

Vodeći nutricionisti zagovaraju da je ključ dugog života zdrava hrana Od prvih 10 namirnica koje se preporučuju za dugovečnost, polovina pripada porodici pasulja - sočivo, soja, kikiriki, leblebija i crni pasulj.

Studija iz 2004. godine, u kojoj su učestvovali ljudi stariji od 70 godina, iz tri različite kulture širom sveta, otkrila je da su na svake dve supene kašike pasulja koje su pojedinci konzumirali svaki dan, učesnici su smanjili rizik od smrti za 8 odsto.

Druga istraživanja su pokazala da pasulj ne samo da pruža glavne nutritivne sastojke - složene ugljene hidrate, proteine i minerale koji su potrebni našem telu, već takođe obezbeđuje vlakna koja su potrebna našim crevima, jačajući naš imuni sistem.

To ima smisla, jer ljudi širom sveta koji žive do svoje 90. ili 100. godine svoju izvanrednu dugovečnost ne postižu oslanjajući se samo na superiorne gene, već i izbegavajući bolesti među kojima su gojaznost, dijabetes, bolesti srca, demenciju i rak, bolje u odnosu na većinu drugih ljudi.

Pasulj je odličan izvor proteina i vlakana,  ima malo masti i kalorija. Sadrži minerale kao što su gvožđe i cink, odličan je izvor vitamina B, uključujući i folnu kiselinu.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko kupujete pasulj u konzervi, obratite pažnju na količinu soli i šećera koji sadrži.

Porcija pasulja koja se preporučuje ide do 200 grama, a preporučuje se da se ova količina jede jednom u 5 dana.

Razlog je taj da iako je pasulj odličan izvor vlakana, ima manje hranljivu vrednost nego neke druge vrste povrća.

Foto: Shutterstock

Kuvani ili zapečeni pasulj je odličan za izbalansiranu ishranu, ali ga treba jesti uz neko povrće, jaja i slabosvarljive ugljene hidrate kako biste obezbedili hranljive materije bez mnogo soli i šećera.

Najbolje je da sami skuvate pasulj i na taj način iskontrolišete količinu soli i šećera koje stavljate u kuvani pasulj.

(Telegraf.rs)