Ako u roku od 5 sekundi podignete hranu sa poda, onda vam neće biti ništa: Da li je ovo tačno?
Šta nauka kaže o pravilu "5 sekundi"?
Nauka nam konačno daje odgovor na pitanje, da li je "pravilo od pet sekundi" istina ili mit.
Naime, svi smo verovatno već čuli za to da kada nam hrana padne na pod imamo pet sekundi da je pokupimo, jer je bakterije nisu još "napale".
Da li je to zaista tačno?
Nažalost, reč je o izmišljotini, a evo i zašto:
Entoni Hilton, matematičar koji je sproveo istraživanje na tu temu, kaže da, iako je mogućnost zaraze mala ako pojedete hranu koja je pala na pod, sigurnije je to izbegavati, iz više razloga.
Prvo, mokre i lepljive namirnice poput testenine i bombona na sebe odmah navlače bezbroj bakterija, koje naravno ne bi trebalo da unesete u organizam.
Drugi razlog koji je naveo jeste vrsta poda. Mnogi misle da tepisi kriju bakterije i prljavštinu te im je gadno da pojedu hranu sa njih, ali to zapravo nije tačno.
- Laminat i pločice su mnogo gora površina, sa više bakterija - objasnio je Hilton za "Dejli Mejl".
Naučnici upozoravaju da nije pod jedina površina koje treba da se plašimo. Sve kuhinjske površine su prepune bakterija i potrebno ih je redovno čistiti, ali naš najveći "neprijatelj" jesu upravo naše ruke koje bi uvek trebalo da operemo pre konzumiranja hrane.
(Telegraf.rs)