"Od njene treće godine znali smo da nešto nije u redu": Nijedan lekar ne zna šta je ovoj devojci

Dejzi ne može da priča i još uvek koristi cuclu

Printscreen: Instagram/annieraineyroo

Dejzi Rajni ima 19 godina, ali i dalje je u potpunosti zavisi od svojih roditelja. Ona može da hoda, ali živi kao beba, plače, priča kao beba i idalje nosi pelene.

Njeni roditelji moraju da koriste monitor za bebe jer je devojka u stalnom riziku od epileptičnih napadaja.

Bez obzira na monitor koji im javlja kada se ona probudi, u strahu je obilaze i po četiri puta tokom noći da joj vrate cuclu koja je umiruje.

Porodica godinama traži dijagnozu, a od njene treće godine života, kada su uvideli da sa devojčicom nešto nije u redu, prvo se posumnjalo na autizam.

Međutim, ni jedan doktor koga su do sada posetili nije mogao da im da odgovor.

Majka Eni odlučila je da napiše knjigu u kojoj detaljno opisuje kako je izgledalo Dejzino odrastanje i da predstavi njihov svakodnevni život.

Nada se kako će knjiga "Dejzi ne može da priča" pomoći onima koji se možda nađu u sličnoj situaciji. Kako je gajiti bebu 20 godina i kako će izgledati prvi dan škole i vrtića za učenike, učitelje, roditelje.

Uradili su brojne genetske testove, sumnjalo se na Retov sindrom i autizam. Derjzi su pregledali brojni neurolozi i drugi stručnjaci, ali dijagnozi nema traga, pa tako porodica nema pravo na nikakvu financijsku podršku.

- Jednom nam je jedan stručnjak rekao da je mentalno hendikepirana, da je ona 10-mesečna beba u 19-godišnjem tijelu. Ipak, ona može da hoda i mislim da je to ono što zbunjuje lekare, jer ne bi trebalo da hoda na osnovu te dijagnoze. Ima sluh za muziku. Dovoljno je da samo jednom čuje neku pesmu, i sledeći put će znati melodiju. To je na neki način frustrirajuće, jer ako ona to može, zašto ne može da uradi i druge stvari. Volela bih da nam jednog dana neto kaže šta se događa s Dejzi, ali ko zna da li će se to ikada desiti -  rekla je Eni za "San".

Majka kaže da bi volela da njena ćerka ima normalan život mlade osobe, da joj krade šminku i da je pita za ljubavni savet.

Njihov stariji sin Havard, nedavno je zavrio pravni fakultet i živi blizu porodice kako bi uvek mogao da pomogne.

Dejzi trenutno ide u višu školu za osobe sa posebnim potrebama.

- Više me ne brine da li će se snaći, znam da hoće. Sa jedne strane se osećam privom što je puštam samu a sa druge strane znam da je ovaj fakultet odlično okruženje za Dajsi i biće joj lepo naredne tri godine - kaže Eni.

(Telegraf.rs)