Na ovim površinama se najčešće nalazi korona virus: Oprez, one su pune zaraznih čestica!

Ujedno su najopasnije...

Foto: Pixabay

Korona virus može biti bilo gde. Zbog toga je važno da se dosledno pridržavate smernica poput nošenja maske za lice i redovnog pranja ruku. Ali treba imati u vidu da neke površine predstavljaju veliki rizik za zarazu.

To su kineski istraživači nedavno otkrili kada su uzeli 242 brisa sa površina koje su se nalazile oko kovid pacijenata da bi videli na kojima se nalazi korona virus.

Otkrivamo vam sedam kontaminiranih površina koje su pronašli.

WC šolja

Korona virus je pronađen u 16,7 odsto toaletnih škola iz kojih je uzet uzorak. Postoji mogućnost da bi virus mogao da se pretvori u oblik aerosoli kada se pusti voda, pa čak i da se širi cevima u istoj zgradi. Da biste se zaštitili, redovno čistite kupatilo dezinficijensom i pobrinite se da svi u vašem domaćinstvu znaju spuste poklopac WC šolje pre nego što puste vodu.

Pod

U studiji je otkriveno da 12,5 odsto podova sadrži čestice korona virusa. Ovo otkriće nije iznenađujuće s obzirom na to da zarazne kapljice, koje se ispuštaju kada zaražena osoba govori, kašlje i kija, na kraju padnu na pod.

Foto: Pixabay

Iako stručnjaci nisu rekli da su podovi najćešći put prenosa infekcije, važno je redovno čistiti ove površine i obavezno dobro oprati ruke nakon skidanja cipela.

Ruke pacijenta

Putem uzetih uzoraka naučnici su otkrili da je 4 odsto zaraženih pacijenata na svojim rukama imalo čestice novog virusa. Zbog toga su zdravstvene vlasti od početka epidemije podsticale da održavamo higijenu ruku. Operite ruke često i temeljito vodom i sapunom. Koristite sredstvo za dezinfekciju ruku sa najmanje 60 odsto alkohola ako sapun i voda nisu dostupni. U potpunosti ih osušite, ali izbegavajte aparate za suešnje ruku.

Posteljina

Korona virus je pronađen na 4 odsto posteljina, pokazala je studija. Za čišćenje posteljine i peškira, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC ) preporučuje pranje posteljina u skladu sa uputstvima proizvođača u najtoplijoj odgovarajućoj vodi, a zatim potpuno sušenje.

Foto: Pixabay

Nosite rukavice za jednokratnu upotrebu kada dodirujete ili pomerate čaršave i peškire koje koristi neko bolestan i nemojte tresti prljav veš.

Mobilni telefoni

Kao površina koju neprestano dodirujemo, mobilni telefoni mogu biti puni mikroba. Nekoliko studija otkrilo je da naši telefoni mogu biti eksponencijalno prljaviji od daske za WC šolju. Studija je otkrila da 4 odsto mobilnih telefona je bilo kontaminirano korona virusom. Zato telefone redovno čistite dezinfekcionim maramicama ili koristite sprej ili maramicu koja sadrži najmanje 70% alkohola.

Tastatura za kompjuter

Naučnici su otkrili da četiri odsto tastatura ima korona virus na sebi. Tastature spadaju u površine koje se nazivaju „površinama visokog dodira“, a Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju da se one redovno dezinfikuju.

Foto: Profimedia

Spisak čine tastature, stolovi, kvake, prekidači za svetlo, radne površine, ručke, stolice, telefoni, toaleti, slavine i sudopera.

Površine koje dodiruju pacijenti ili zdravstveni radnici

Na osnovu uzetih briseva istraživači su otkrili da je 4 odsto površina koje su dodirnuli pacijenti i 2,6 odsto onih koje je dodirnulo zdravstveno osoblje, pokazalo prisustvo korona virusa.

(Telegraf.rs)