Naučnici otkrili pravu istinu o tome šta nas zapravo čeka na jesen kada je u pitanju korona virus

Nova otkrića sugerišu da bi jesen mogla „potencijalno da doprinese izbijanju novih epidemija“.

foto: pixabay.com

Korona virus SARS-CoV-2 se dobro prilagodio ljudima. Međutim, izvan ljudskog tela virus može duže da preživi pri nižim temperaturama i vlažnim uslovima.

Naučnici su otkrili da bi životni vek korona virusa mogao da bude duži pri nižim temperaturama i većoj vlažnosti. U tim uslovima, patogen bi mogao da se zadrži na planinarskoj jakni nedelju dana, ostajući zarazan sve vreme, prenose britanski mediji.

Za istraživanje, naučni tim prevođen Jurgenom Riktom, profesorom veterinarske mikrobiologije sa Univerziteta Kanzsasm, koristio je klimatske podatke američkog Srednjeg zapada, da bi stvorio veštačka godišnja doba u prostorijama za biološku sigurnost.

Temperatura je kontrolisana na 13 stepeni Celzijusa i 66 odsto relativne vlažnosti za proleće i jesen. Tokom leta temperatura je iznosila 25 stepeni, a procenat vlažnosti 70 odsto.

Patogen je zatim nanet na površinu 12 različitih materijala sa kojima ljudi svakodnevno dolaze u kontakt. Neki od njih su uključivali karton, beton, gumu, rukavice i N95 maske.

foto: pixabay.com

Nalazi istraživanja „jasno pokazuju da virus duže preživljava pod prolećnim / jesenjim usloivima, a ne letnjim“, naveli su istraživači u studiji koja je objavljena na veb lokaciji BioRkiv.org.

Ta tendencija je uočena na svim ispitivanim materijalima. Virus je najduže preživeo na tyvek, sintetičkom materijalu koji se koristi u svemu, od izolacije kuće do lične zaštitne opreme.  Utvrđeno je da na ovom materijalu virus može da opstane i do 45 sati.

Foto: Pixabay

Istraživanje je otkrilo da je virus imao prosečni životni vek - od gotovo osam sati na kvaki od nerđajućeg čelika.

Takođe je otkrio da je virus preživeo skoro 10 sati na prozoru, što je gotovo dvostruko više u odnosu na letnji period.

Istraživači su pozvali ljude da održavaju „ dobru ličnu higijenu i da vrše redovnu dezinfekciju potencijalno kontaminiranih površina“ kako bi sprečili širenje korona virusa.

(Telegraf.rs)