Naučnici imaju novo otkriće vezano za prenošenje korone putem vazduha: Evo šta je najrizičnije

Postoje novi dokazi da se korona virus može širiti putem vazduha, odnosno aerosolnih čestica

Foto: Tanjug/AP

Smernice brojnih međunarodnih zdravstvenih institucija za sprečavanje širenja korona virusa usmerene su na pranje ruku, održavanje socijalne distance i mere predostrožnosti, ali niko ne navodi kako se virus ponaša u vazduhu.

Aerosoli su sitne čestice koje se najčešće putem kijanja i kašlja izbacuju iz tela i mogu da lebde u vazduhu. Postoje novi dokazi da se korona virus može širiti upravo putem tih čestica, a ne samo dodirom kontaminirane površine.

Zato je naučnik Džonatan Rid, profesor hemije sa Univerziteta Bristol sproveo studiju u kojoj je otkrio kako se korona virus širi putem vazduha, odnosno dok pevamo ili govorimo.

U okviru projekta pod nazivom "Perform" naučni tim je proučavao koju količinu aerosola i kapljica proizvode ljudi.

Tako je utvrđeno da pevanje ne proizvodi značajno više respiratornih čestica od govora sličnom jačinom glasa, a to bi značilo da ono nije rizičnije za širenje Covid-19 bolesti, otkrila je studija koja tek treba da bude pregledana.

Foto: Shutterstock

Dvadeset i pet profesionalnih izvođača različitog pola, etničkih grupa, uzrasta i porekla, koji nastupaju u muzičkom pozorištu, operi, džezu i pop sceni, učestvovalo je u studiji koju su vodili naučnici sa Univerziteta u Bristolu.

Pojedinačno su izveli niz vežbi, koje su uključivale pevanje i izgovaranje jedne rečenice ("Srećan rođendan") na različitim mestima i sa različitim intezitetom glasa, u operacionoj sali u kojoj nije bilo prisustvo drugih aerosola.

To je omogućilo istraživačima da analiziraju aerosole koje proizvode specifični zvuci. Otkrili su da jačina glasa ima najveći uticaj na količinu proizvedenih aerosola.

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Stručnajaci su primetili malu, mada ne i suštinsku, razliku između govora i pevanja sličnom jačinom glasa. Dok osoba koja peva ili viče najjačim intezitetom može da proizvede 30 puta više aerosola, takođe ventilacija može da utiče na nanošenje aerosola. Veće mesto i veća ventilacija može uticati na koncentraciju aerosolnih čestica.

- Naše istraživanje pružilo je snažan naučni temelj na osnovu koga se može izdati preporuka za sigurno umetničko izvođenje, vezano za Covid-19, kako za izvođače tako i za publiku. Važno je obezbediti prostor koji se provetrava na primereni način kako bi se smanjio rizik prenosa virusa - kazao je Džonatan Rid.

Doktor Ruper Bil iz Institura Francis Krik je istakao važnost ovog istraživanja koje konačno daje bolji uvid u prenošenje korona virusa putem vazduha.

- Veći rizika za prenošenje virusa prati glasni govor od pevanja. Ovo istraživanje podupire mogućnost sigurnog izvođenja na sceni uz odgovarajuće socijalno distanciranje i provetravanje ili ventilaciju - kazao je dr Bil.

Video: Kako korona virus prenose asimptomatski slučajevi?

(Telegraf.rs)