Možda je ipak postojala "srpska verzija" korone? Virus iz Evrope 10 puta zarazniji nego u Aziji

Iz Malezije upozoravaju da je virus u Evropi i te kako mutirao u odnosu na originalnu verziju

foto: pixabay.com

Nakon što su lekari iz Italije upozorili na "srpsku verziju" korona virusa za koji su tvrdili da je zarazniji od onog sa kojim su se borili u ovoj zemlji, slične informacije dolaze iz Azije.

Naime, kako je pojasnio ministar zdravlja Malezije Nor Nišam Abdulah, mutacija korona virusa zabeležena je u različitim delovima sveta, a mutacija koju su zabeležili u Maleziji potekla je iz Evrope i 10 puta je zaraznija od originalnog virusa.

- To bi moglo da znači da su postojeće studije i vakcine koje se razvijaju možda nepotpune ili neće biti efikasne protiv mutiranog virusa - ističe on.

Keputusan terkini baru diterima dari makmal Institut Penyelidikan Perubatan (IMR): seperti disyaki mutasi jenis D614G...Posted by Noor Hisham Abdullah on Saturday, August 15, 2020

Mutirana verzija virusa proširila se Evropom i SAD, ali za sada nema dokaza da uzrokuje ozbiljniju i težu verziju kovida.

Prema studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Cell, mutirana verzija (G614) pojavila se u februaru i nadjačala originalnu verziju (D614). Naučnici su tada utvrdili da je mutirana verzija deset puta zaraznija od originalnog virusa koji je uočen u kineskom Vuhanu.

Međutim, s obzirom na to da se mutacija dogodila na proteinu koji nije kritičan i koji vakcina ne cilja, naučnici se nadaju da bi vakcine koje su trenutno u poslednjim fazama kliničkog istraživanja ipak mogle biti dovoljno efikasne da zaustave dalje širenje pandemije.

Video: Da li na teritoriji Srbije postoji više sojeva korona virusa?

(Telegraf.rs)