Polovina pacijenata koja je priključena na respirator u Nemačkoj nije preživela

Tužni rezultati nedavne studije

Foto: Tanjug/AP

Jedan od pet pacijenata koji je hospitalizovan u Nemačkoj zbog korona virusa podlegao je bolesti, prenosi AFP. Stopa smrtnosti povećala se na 53 odsto kod onih koji su završili na respiratoru, pokazuju rezultati danas objavljene studije.

Podatke o 10.000 pacijenata primljenih u 930 nemačkih bolnica između 26. februara i 19. aprila analiziralo je nemačko interdisciplinarno udruženje kritične populacije i hitne medicine, Tehničkog univerziteta u Berlinu.

Hospitalizovani muški pacijenti imali su višu stopu smrtnosti od žena, tačnije 25 u odnosu na 19 odsto.

Stariji pacijenti su takođe bili znatno ranjiviji jer je 27 odsto njih u 70-im godinama umrlo, dok je 38 odsto starijih od 80 takođe preminulo.

- Ove visoke stope smrtnosti jasno pokazuju da je relativno visok broj pacijenata sa vrlo ozibljnim razvojem bolesti lečen u bolnicama - kaže Jirgen Klauber, direktor istraživačke grupe zdravstvenog osiguranja WIdO koja je takođe učestvovala u studiji.

- Takav ozbiljan tok bolesti uglavnom pogađa starije i ljude čije je zdravlje već ugroženo, ali se javljaju i kod mlađih pacijenata - upozorava on.

Od 10.021 testiranog pacijenta, za njih 1.727 je bio potreban respirator. Pacijenti su boravili u bolnicama u proseku 14 dana, a oni koji nisu bili na respiratoru hospitalizovani su u proseku 12. dana, dok je trajanje boravka na intenzivnoj nezi (na mehaničkoj ventilaciji) trajalo u proseku 25 dana.

(Telegraf.rs)