Posle koliko dana od infekcije korona virusom prestajete da budete zarazni po druge?

Britanci i Amerikanci se ne slažu, ali jedno je sigurno - svi simptomi moraju nestati

foto: pixabay.com; shutterstock

Korona virus i dalje predstavlja "sivu oblast" za mnoge naučnike jer je toliko toga još ostalo da saznamo o ovom virusu.

Međutim, ono što je sve izvesnije jeste koliko dugo je inficirana osoba tačno zarazna.

Zaražene osobe obično prve simptome pokazuju do 14. dana od izlaganja virusu, a zarazne su obično 10 dana od pokazivanja prvih simptoma.

Naravno, veliki broj ljudi virus prebrodi asimptomatski što znači da su pozitivni i mogu ga preneti drugima bez pokazivanja bilo kakvih znakova bolesti. Kod njih je pak, teže utvrditi kojih 10 dana je u pitanju.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da je moguće biti zarazan najmanje 10 dana nakon pozitivnog testa na koronu.

Međutim, ovo se sukobljava sa savetima koje daje Britanska nacionalna služba za zdravlje koja predlaže samoizolaciju od samo 7 dana od pozitivnog testa.

Kako navode u svom obrazloženju onda kada kašalj i temperatura prestanu i nemate više nikakve simptome (osim gubitka čula mirisa i ukusa), te nedelje obično nestaje i infekcija.

Prema njihovim preporukama, tek kada kašalj, kijanje, malaksalost, proliv, gubitak apetita i temperatura prestanu, poželjno je izaći iz samoizolacije, a za to je potrebno najmanjje 7 dana.

Video: Kako korona virus prenose asimptomatski slučajevi?

 

(T.T./Telegraf.rs)