Beograđanin opisuje upalu pluća i pre očiglednih simptoma korone: "Nisam osećao nikakve tegobe"

I.B. je još jedan slučaj obolelog od kovida kod kojeg je upala pluća počela da se razvija i pre pojave očiglednih simptoma

foto-ilustracija: pixabay.com

43-godišnji I.B. iz Beograda u razgovoru sa "Telegraf" otkriva kakvo je njegovo iskustvo sa korona virusom, a po mnogo čemu je neobično jer je otkrio da ima Covid-19 tek onda kada je bolest počela da prelazi na pluća.

- Vikend sam proveo u svojoj vikendici sa roditeljima i decom. Petak kupanje u bazenu, a onda smo subotu i nedelju zbog hladnijeg vremena proveli u šetnji. U nedelju sam osetio da me bole glava i oči, ali sam mislio da je razlog tome što sam dosta vremena provodio za kompjuterom. Tada sam izmerio temperaturu i bila je 37,2. U ponedeljak u toku dana sam izmerio 37,5 i to je trajalo par sati. Osetio sam malo da me bole mišići, ali sam mislio da je to zbog igre sa decom u bazenu - kaže I.B. za "Telegraf".

Odmah se vratio za Beograd kako bi se odvojio od roditelja, ali više nije imao ni temperaturu ni bolove.

- U utorak predveče sam uzeo hranu za ribice da bi ih nahranio, a pošto ta hrana izuzetno smrdi, shvatio sam da uopšte ne osećam miris. To je bio znak - kaže on.

Već u sredu ujutru odmah je otišao na pregled i sve ovo ispričao doktorki koja ga je poslala na vađenje krvi, rendgen pluća i na test na Covid-19. Rezultati su stigli posle 4 dana i bio je definitivno pozitivan.

- Sve sam to završio i vratio se kod nje, a onda smo na opisu snimka videli da imam početak upale pluća što je za mene bilo iznenađenje jer stvarno nisam ništa osećao niti sam imao bilo kakve tegobe - ističe.

Doktorka mu je prepisala antibiotik Pancef, vitamine C i D (Vigantol kapi), aspirin, alfalipolinsku kiselinu i cink.

- To koristim sada i nemam nikakve tegobe. Osećam se dobro, jedino što još uvek nemam čulo mirisa i ukusa. A gde sam se zarazio, to je misterija. U poslednje vreme sam dosta sedeo kod kuće jer sam imao dosta posla koji obavljam upravo od kuće. Bilo je samo par odlazaka u prodavnicu i to je to. Verovatno nikada neću saznati gde sam pokupio virus - zaključuje I.B. u razgovoru za "Telegraf".

Video: Ovako izgledaju pluća posle srednje teške COVID-19 infekcije

(Tara Tomović/Telegraf.rs)