Većina ljudi ne konzumira dovoljno ovu vrstu hrane, iako može da vam sačuva život
Ova povoljna i široko dostupna hrana se može naći u supermarketu
Mnogi ljudi ne jedu hranu bogatu vlaknima u dovoljnim količinama, uprkos činjenici da ova vrsta hrane može da produži životni vek, kažu nutricionisti.
Dijetičari pozivaju ljude da jedu više vlakana, koja su zanemarena u ishrani oko 90 odsto populacije.
Konzumiranje žitarica od celog zrna koje sadrže dijetalna vlakna može smanjiti rizik od zaraze brojnih smrtonosnih bolesti uključujući dijabetes i rak, otkrila je studija.
Stručnjaci sa Univerziteta Otago iz Novog Zelanda i Univerziteta Dundee iz Velike Britanije kažu da bi ljudi trebalo da pojedu oko 25 g vlakana dnevno.
Tim je tokom poslednje četiri decenije spovodio klinička ispitivanja i studije u kojima je učestvovalo više od milion ljudi, a otkrića su objavljena u časopisu Lancet.
Rezultati pokazuju da osobe koje konzumiraju hranu bogatu vlaknima imaju 15 do 30 odsto niži rizik od srčanog udara, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, karcinoma debelog creva i smrti izazvane kardiovaskularnim problemima u poređenju sa ljudima koji su jeli manje vlakana.
- Naše istraživanje pokazuje da bi trebalo da konzumiramo najmanje 25 do 29 grama vlakana, mada većina nas trenutno konzumira manje od 20 grama vlakana dnevno - istakao je dr Endru Rejnolds, vodeći autor studije.
Koliko je 25 g vlakana?
- 5 većih jabuka (sa korom)
- 80 bebi šargarepa
- 8 banana
- pet i po većih pomorandži
- sedam šolja borovnica
- dve šolje kikirikija
- tri i po šolje iseckanog kokosa
(K.M./Telegraf.rs)