Osećate metalni ukus u ustima? Javlja se kod mnogih ljudi, a ovo može biti uzrok
Metalni ukus u ustima je poremećaj poznat pod nazivom disgeusija, a mnogi ljudi ga osećaju
Ako ponekad imete osećaj kao da držite metalni novčić u ustima, ništa čudno, mnogi ljudi to osećaju. Metalni ukus u ustima je poremećaj poznat pod nazivom disgeusija. Može nastati naglo ili se stvarati tokom vremena.
Najčešći razlozi zašto se javlja ukus metala mogu biti loša oralna higijena, problemi s disajnim putevima, pušenje, refluks želudačne kiseline.
Veoma često ova neprijatnost u ustima se može pojaviti ukoliko pijemo određene vrste lekova, uključujući antibiotike, pojedine lekove za srce, lekove za giht i kamen u bubregu, i antihistaminike.
Mngi ljudi ne znaju da zapravo metalni ukus se može javiti i kada upotrebljavamo suplemente - dodatke u ishrani koji sadrže metale, poput bakra, cinka ili hroma, kao i preparati gvožđa i kalcijuma.
Jedan od uzroka ukusa metala u ustima može biti i prevelika doza vitamina D
Vitamin D podržava imunološku funkciju, jačanje kostiju i apsorpciju magnezijuma, ali prevelika doza može da dovede do neželjenih reakcija.
Britanski Državni zavod za zdravstvo (NHS) je saopštio da bi od kraja marta do septembra „većina ljudi mogla da dobije dovoljnu količinu vitamina D od sunčeve svetlosti“. Ali, u kombinaciji sa ishranom i dodatkom suplemenatta, mogu se pojaviti određeni simptomi predoziranja.
Iako se vitamin D prvenstveno dobija sunčevim zracima i putem hrane, prirodni načini ne mogu dovesti do predoziranosti, ali zato sumplementi mogu. Dugotrajna upotreba može da dovede do gomilanja previše kalcijuma u telu.
Smatra se da je gornja granica vitamina D 600 internacionalnih jedinica (IU), odnosno 15 mcg vitamina D dnevno. Ukoliko je veća doza može doći do hiperkalcemije.
Hiperkalcemija predstavlja višak kalcijuma u krvotoku, što može dovesti do komplikacija. Jedna od takvih komplikacija je pojava metalnog ukusa u ustima. Drugi je nepravilan rad srca, kao i stalne glavobolje i gubitak apetita.
Hrana koja je bogata vitaminom D je masna riba (losos, sardina, haringa), crveno meso, džigerica, žumanca i žitarice.
(K.M./Telegraf.rs)