Vidite li veliku promenu u licu Novaka Đokovića od kada gladuje 16 sati dnevno i pre toga?
Mnogi kažu da su ove fotografije dokaz da se Nole jeste veoma promenio. Da li bolje izgleda sada ili pre nego što je počeo da gladuje po neverovatnih 16 sati svakog dana
Novak Đoković je u razgovoru sa sa profesorom dr Draganom Ivanovim, koji je specijalista interne medicine i profesor na Visokoj školi za obrazovanje pedagoga u Novom Sadu otkrio svoju dinamiku ishrane tokom dana, koja je iznenadila mnoge.
Novak kaže da ne konzurima hranu po 16h dnevno poslednjih godinu i po dana što je mnogima zvučalo neobično jer je u pitanju vrhunski spotista kojem je potreban ogroman izvor energije.
Uprkos tome, Nole je pronašao ono što njegovom organizmu najviše prija pa poslednjih godinu i po dana primenjuje proces autofagije koji je karakterističan po tome da se ne jede 16 sati dnevno, a zatim se u periodu od 8 sati konzumira hrana.
Koliko je ovakva dinamika ishrane dobra po ljudski organizam dokazali su naučnici koji su rekli da autofagija učestvuje u mehanizmu odbrane od mnogih bolesti poput Parkinsona i Hantingtonove bolesti, kao i određenih oblika demencije.
Ipak, mnogo tenseru zameraju da je previše smršao otkako sprovodi režim ishrane koji prija njegovom telu.
* Ovde pogledajte kako je Nole izgledao pre nego što je počeo sa režimom ishrane u kojem po 16h dnevno ne konzumira hranu:
Novak Đoković je još od 2010. godine promenio način ishrane i to mu je donelo neverovatan uzlet u svetu tenisa.
Od tada, pa do danas, Novak se drži svojih 8 pravila, koje smo pronašli u knjizi "Serviraj za pobedu".
Takođe, Nole ne voli da kaže za sebe da je vegeterijanac.
* Ovde pogledajte kako Novak izgleda sada, nakon godinu i po dana od režima ishrane u kojem po 16h dnevno ne konzumira hranu:
- Da budem iskren, ne volim to etiketiranje. Da, jedem biljnu hranu i to već nekoliko godina, ali zbog pogrešnog tumačenja i mogućih zloupotreba, ne dopada mi se da se nazivam vegetarijancem - rekao je.
8 Novakovih pravila ishrane
* Ne jede gluten i mlečne proizvode
* Šećer svodi na minimum
* Jelovnik se bazira na povrću, pasulju, ribi, voću, orašastim plodovima, semenkana, sočivu i zdravim uljima
* Godinama ne jede crveno meso
* Najveći deo jelovnika je biljnog porekla
* Hranu treba žvakati što duže da bi se bolje svarila
* Treba naučiti uskladiti hranu sa potrebama tela, dajući mu ono što mu treba i kad treba
* Čaša mlake vode se pije odmah posle ustajanja
(Telegraf.rs/B.K.)